Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

15 Ağustos 2018 Tarihinde Yapılan Finansal Düzenlemeler

15 Ağustos 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan bir dizi yönetmelik ile finans sektörü, reel sektör ve tüketicileri ilgilendiren önemli düzenlemeler yapılmıştır. Aşağıda bu düzenlemelere ilişkin kısa bir özet bulabilirsiniz.

 

1) Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır.  1/9/2018 tarihinden itibaren, perakende işletmelerce taksitli mal ve hizmet satışlarında taksit süresi 12 ay ile sınırlandırılmıştır.

 

Bu süre;

 

a) televizyon, ses ve görüntü sistemleri satışlarında 3 ay,

 

b)bilgisayar, tablet bilgisayar ve cep telefonu satışlarında 6 ay

 

olarak belirlenmiştir.

 

Bu düzenlemeyi tamamlayıcı nitelikte aşağıda açıklandığı üzere kredi kartı ile yapılan alışverişlerde de taksit sayısına bir takım sınırlamalar getirilmiştir.

 

2)  Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. Kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 12 ayı geçemeyecektir.

 

Bu süre;

 

a) elektronik eşya alımlarında 3 ay,

 

b) bilgisayar alımlarında, kulüp ve derneklere yapılan ödemelerde, havayolları, seyahat acenteleri, taşımacılık ve konaklama ile ilgili harcamalarda 6 ay,

 

c) sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalarda ve sağlık ürünü alımlarında, vergi ödemelerinde 9 ay

 

olarak uygulanacaktır.

 

Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek kuyum, telekomünikasyon, doğrudan pazarlama ile ilgili harcamalar, yurt dışında yapılan harcamalar ve yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik, ofis malzemesi ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanmayacaktır.

 

3) Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır.  Konut kredileri, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere;

 

a)  tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı,

 

b)  taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı,

 

c)  cep telefonu, tablet ve bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi 6 ayı

 

aşamayacaktır.

 

Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında da aynı vadeler uygulanacaktır.

 

Bu sınırlar 1/9/2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

 

(Aynı yönde değişiklikler Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketlerinin Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelikte de yapılmıştır.)

 

4)  Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulmuştur.  Finansal kuruluşlar ile borçluların finansal yeniden yapılandırma çerçeve anlaşmaları yapmalarının hukuki alt yapısı oluşturulmak suretiyle özel sektörün kredi borçlarının yeniden yapılandırılmasının önü açılmıştır. Yönetmeliğin tam metni bir önceki duyurumuzda yer almaktadır.

PAYLAŞ