Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

23 Seri Nolu KDV Tebliği İle Yapılan Değişiklikler

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 23 Seri No.lu KDV Tebliği 15/2/2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Tebliğle KDV Genel Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

 

1)   İhraç Kayıtlı Teslimlere İlişkin İade Taleplerinde İhracatçı Firma Yazısı Aranmayacaktır.

 

İhraç kaydıyla teslimlerden kaynaklanan iade taleplerinde gümrük çıkış beyannamesi üzerinde imalatçı firma bilgisi yazılı ise malın ihraç edildiğine dair ihracatçı firmadan alınan onaylı yazı artık aranmayacaktır. Gümrük beyannamesinde imalatçı firma bilgisi yoksa eskiden olduğu gibi ihracatçı firmadan onaylı yazı alınması ve iade evrakları ile birlikte vergi dairesine verilmesi gerekecektir.

 

2)   Bazı İstisnalara İlişkin Alış Vesikalarında Gösterilen veya Bunların Maliyeti İçinde Yer Alan KDV’nin İndirimi Konusunda Açıklamalar Yapılmıştır.

 

7104 sayılı Kanunun 9/a maddesi ile KDV Kanununun 30/a maddesine hüküm eklenmek suretiyle;

 

a)  5580 sayılı Kanun hükümlerine tabi özel okullarda ilgili dönemdeki kapasitelerinin %10 unu aşmamak üzere bedelsiz verilen eğitim ve öğretim hizmetlerine (17/2-b),

 

b)  İlgili kanunlara göre kurulan öğrenci yurtlarında ilgili dönemdeki kapasitelerinin %10 unu aşmamak üzere bedelsiz verilen bedelsiz yurt hizmetlerine (17/2-b),

 

c)  Üniversite ve yüksek okullarda ilgili dönemdeki kapasitelerinin %50 sini aşmamak üzere bedelsiz verilen eğitim ve öğretim hizmetlerine (17/2-b),

 

d) Kanunun gösterdiği gerek üzerine bedelsiz olarak yapılan mal teslimi ve hizmet ifalarına (17/2-b),

 

e) Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerine (17/2-b),

 

f) Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyelere, köylere, il özel idareleri, belediyeler ve köylerin teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, döner sermayeli kuruluşlara, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına, siyasi partilere,  sendikalara, kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıklarına, kamu menfaatine yararlı derneklere, tarımsal amaçlı kooperatiflere, bakanlar kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifalarına (17/2-b),

 

g) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilik ve konsoloslukları ile yabancı hayır ve yardım kurumlarına, KDV Kanununun 17 nci maddesinin 1 numaralı fıkrasında sayılan kurum ve kuruluşlara bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlere ilişkin olarak yapılan teslim ve hizmetlere (17/2-c),

 

h)  2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının rölöve, restorasyon ve restitüsyon projelerine münhasır olmak üzere, bu projelendirmelerden yararlananlara verilen mimarlık hizmetleri ile projelerin uygulanması kapsamında yapılacak teslimlere (17/2-d),

 

i)  Serbest bölgelerde verilen hizmetler ile serbest bölgelere veya bu bölgelerden yapılan ihraç amaçlı yük taşıma işlerine (17/4-ı),

 

j)  Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetlerine (17/4-ö),

 

ilişkin alış vesikalarında gösterilen veya bunların maliyetleri içinde yer alan KDV’nin indirilebileceği düzenlenmiş, düzenlemenin yürürlüğü 1/1/2019 olarak belirlenmişti.

 

23 Seri No.lu KDV Tebliği ile bu yeni düzenleme KDV Genel Uygulama Tebliğine işlenmiştir.

 

1/1/2019 tarihinden itibaren yukarıda sayılan vergiden istisna edilmiş bulunan işlemlerle ilgili fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilebilecektir. Ancak, bu kapsamdaki işlemler nedeniyle yüklenilen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV mükelleflere iade edilmeyecektir.

 

3)   Teknoloji Geliştirme Bölgelerine Üretilen Oyun Yazılımlarının Satışının KDV’den İstisna Edilmesine Yönelik Açıklamalar Yapılmıştır.

 

7104 sayılı Kanunun 14 üncü maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununun Geçici 20 nci maddesine hüküm eklenmek suretiyle teknoloji geliştirme bölgesinde ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde faaliyette bulunanların bu bölgelerde ürettikleri oyun yazılımlarının satışına da KDV istisnası tanınmıştır. Ayrıca, aynı madde kapsamında KDV’den istisna edilen işlemler nedeniyle yüklenilen verginin indirimine imkan tanınmıştır. 

 

Bu düzenlemenin yürürlük tarihi 1/1/2019 olarak belirlenmiştir. 23 Seri No.lu KDV Tebliği ile bu yeni düzenleme KDV Genel Uygulama Tebliğine işlenmiştir.

 

Tebliğde, indirim yoluyla giderilemeyen verginin iade edilmeyeceği de belirtilmiştir.

 

4)   İndirim Hakkının, Vergi Doğuran Olayın Vuku Bulduğu Takvim Yılını Takip Eden Takvim Yılının Sonuna Kadar Kullanılması Konusunda Açıklamalar Yapılmıştır.

 

7104 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununun 29 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında değişiklik yapılmak suretiyle 1/1/2019 tarihinden itibaren indirim hakkının, vergi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme dönemlerinde kullanılacağı belirtilmişti.

 

Buna göre, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılını takip eden takvim yılı içinde kaydedilen belgeler, gelir veya kurumlar vergisi açısından söz konusu belgelerin defterlere kaydedildiği vergilendirme dönemleri için dönemsellik ilkesi gereği kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınsa dahi bu belgelerde gösterilen KDV indirim konusu yapılabilecektir.

 

Bu hükme göre, 2018 takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı 2018 yılında gerçekleşen) ait belgelerin 2019 takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili defterlere kaydedilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen KDV tutarları indirim konusu yapılabilecektir. 

 

5)   İhraç Kayıtlı Teslim Şartlarının İhlali Halinde İndirim Süresi Konusunda Değişiklik Yapılmıştır.

 

KDV Genel Uygulama Tebliğinde açıklandığı üzere, ihraç kayıtlı teslimlerde ihracatın Kanunda öngörülen süre içerisinde gerçekleştirilememesi halinde ihraç kaydıyla yapılmış olan teslim, mahiyeti itibariyle yurt içi teslime dönüşmekte ve ihraç kaydıyla teslim bedeli üzerinden hesaplanan ve tecil olunan vergi, tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammıyla birlikte imalatçıdan tahsil edilmektedir.

 

İhraç kaydıyla teslim edilen malın ihracatının gerçekleşmemesi üzerine imalatçının ödediği vergi için ihracatçıya rücu etmesi halinde, ihraç kaydıyla teslim edilen mallara ilişkin hesaplanan KDV, ihracatçı açısından ihracatın gerçekleşmesi gereken sürenin (ek süre verilmişse bu sürenin) sonu itibarıyla indirilebilir hale gelmektedir. Bu kapsamda, ihracatçının süresinde ihraç edemediği mallara yönelik olarak imalatçıya ödediği KDV’yi en erken ihraç süresinin (ek süre verilmişse bu sürenin) sona erdiği tarihi takip eden günün dahil olduğu dönem içinde ve nihai olarak o dönemi kapsayan takvim yılı içerisinde indirim konusu yapması mümkündü. Yapılan değişiklikle indirim süresi, ihraç süresinin (ek süre verilmişse bu sürenin) sona erdiği yılı izleyen takvim yılının sonunakadar uzatılmıştır.

 

İhraç kaydıyla teslimde bulunan imalatçının, imalatçı vasfını taşımadığının anlaşılması durumunda ise, ihraç kaydıyla teslim edilen mallara ilişkin olarak hesaplanan vergi, ihracatçı tarafından ihraç kaydıyla teslimin yapıldığı takvim yılı aşılmamak kaydıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde indirilebilmekte idi. Bu durumda indirim süresi, ihraç kaydıyla teslimin yapıldığı yılı izleyen takvim yılının sonuna kadar uzatılmıştır.

 

6)   Değersiz Alacağın KDV’sinin İndirimi Konusunda Açıklamalar Yapılmıştır.

 

7104 sayılı Kanunla 3065 sayılı KDV Kanunun 29 uncu maddesinin dördüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, 1/1/2019 tarihinden itibaren Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV’nin, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde indirim konusu yapılabileceği; ancak, Vergi Usul Kanununun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan KDV’nin indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınmasının şart olduğu hükme bağlanmıştı.

 

KDV Genel Uygulama Tebliğine bu konuda açıklamalar eklenmiştir. Bu açıklamalar ışığında yapılan mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin alacağın, 1/1/2019 tarihinden itibaren 213 sayılı Kanunun 322 nci maddesine göre değersiz alacak haline gelmesi durumunda söz konusu mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV’nin indirim konusu yapılması mümkündür. 213 sayılı Kanunun 323 üncü maddesine göre karşılık ayrılmak suretiyle gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınan KDV’nin söz konusu fıkra kapsamında indirim konusu yapılabilmesi için gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gelir olarak dikkate alınması şarttır. 

 

Söz konusu KDV tutarı, alacağın zarar yazıldığı tarihi kapsayan vergilendirme dönemi 1 No.lu KDV Beyannamesinin “İndirimler” kulakçığında “İndirimler” tablosunda 111 kod numaralı “Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin İndirilecek KDV” satırı aracılığıyla indirim konusu yapılacak ve değersiz hale gelen alacağa ilişkin borçlu mükellef bilgilerini içeren beyanname eki form doldurulacaktır.

 

7)   Değersiz Hale Gelen Alacağın Borçlusu Tarafından İndirilmiş Olan KDV’nin Düzeltilmesinin Usulü Belirlenmiştir.

 

3065 sayılı KDV Kanununun (30/e) maddesinde, Vergi Usul Kanununun 322 nci maddesine göre değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen KDV’nin, mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan KDV’den indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır. 

 

Değersiz hale gelen alacaklara ilişkin hesaplanan ve beyan edilen KDV, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde satıcı tarafından indirim konusu yapılabildiğinden mükerrer vergi indirimine yol açmayacak şekilde değersiz hale gelen alacaklara ilişkin alıcı tarafından ödenmeyen ve daha önce indirim konusu yapılmış KDV, alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde 1 No.lu KDV Beyannamesinin “Matrah” kulakçığında “Diğer İşlemler” tablosunda 505 kod numaralı “VUK 322 Kapsamına Giren Borçlara Ait KDV” satırı aracılığıyla beyan edilecektir.

 

8)   İndirimli Orana Tabi Teslim ve Hizmetlere İlişkin KDV’nin İade Talep Süresi Korunurken YMM Raporu ve Diğer İade Evraklarının Vergi Dairesine Verilme Süresine İlişkin Düzenleme Yapılmıştır.

 

3065 sayılı Kanunun (29/2) nci maddesine göre, Cumhurbaşkanı tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup indirilemeyen ve tutarı Cumhurbaşkanınca tespit edilecek sınırı aşan verginin iadesinin en geç izleyen yıl talep edilmesi gerekmektedir. Bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.

 

2019 yılı ve izleyen yılların vergilendirme dönemlerine ilişkin işlemlerden kaynaklanan iade taleplerinde, belgelerin ve YMM raporunun vergi dairesine teslim süresi konusunda aşağıda sayılan sınırlamalar getirilmiştir.

 

Mükelleflerin, önceden olduğu gibi indirimli orana tabi işlemlerden doğan iade taleplerini, en geç izleyen yılın Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin beyannamelerin (yılın sonuna kadar verilen Ocak-Kasım vergilendirme dönemlerine ilişkin verilen düzeltme beyannameleri dahil) herhangi birinde iadeye konu olan KDV tutarı satırında beyan etmeleri gerekmektedir. Ancak,  standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için  Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan diğer belgeleri (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) izleyen yılın sonuna kadar vergi dairelerine vermeleri zorunlu hale gelmiştir. Aksi taktirde iade talepleri reddedilecektir.

 

Ayrıca YMM KDV İade Tasdik Raporuyla talep edilen iadelerde söz konusu YMM Raporunun indirimli orana tabi işlemin gerçekleştiği yılı izleyen yılın sonunda itibaren altı ay içinde vergi dairesine ibrazı zorunludur. Daha somut ifade etmek gerekirse 2019 yılında yapılan indirimli orana tabi mal teslimi ve hizmet ifalarından doğan KDV iadesi 2020 yılı sonuna kadar (en geç Kasım 2020 dönemine ilişkin KDV beyannamesi ile beyan edilerek) talep edilebilecektir. Talebe ilişkin iade talep dilekçesi ve Tebliğde sayılan diğer tüm belgelerin 2020 yılı sonuna kadar vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde belgelerin vergi dairesine verilmemesi halinde iade talebi reddedilecektir. İadenin YMM Raporu ile yapılması tercih edilmiş ise YMM Raporunun bu örnekte en geç 2021 yılının altıncı ayının sonuna kadar vergi dairesine teslim edilmesi gerekmektedir. Bu süre içinde YMM raporunun ibraz edilmemesi halinde iade talebi incelemeye sevk edilecektir. 

 

Bu sürenin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesinin mümkün olmadığı da artık KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtilmiştir. Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin muhteviyatında eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür. 

 

Tebliğde konuya ilişkin verilmiş olan örnekler aşağıda yer almaktadır.

 

Örnek 1: (Y) Gıda A.Ş., 2019 yılında yaptığı indirimli orana tabi teslimlerinden doğan KDV iadesini 2020/Temmuz beyannamesinin "Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler" tablosundan 439 kodlu satırı seçerek beyan etmiştir. Mükellef 15/11/2020 tarihinde standart iade talep dilekçesi ve belgeleri ibraz etmiş ancak bu iade talebine ilişkin yüklenilen KDV listesini vermemiştir. Mükellef, yüklenilen KDV listesini 15/7/2021 tarihinde sisteme girmiştir.

 

Buna göre, (Y) Gıda A.Ş. KDV iade talebini süresinde beyan etmekle birlikte, yüklenilen KDV listesini süresinde (31/12/2020 tarihine kadar) sisteme girmediğinden mükellefin iade talebi reddedilecektir.

 

Örnek 2: (M) İnşaat Ltd. Şti. 2019 yılında teslim ettiği indirimli orana tabi konutlarla ilgili olarak vermiş olduğu 2020/Kasım beyannamesine ilişkin 439 kodlu satırda 500 bin TL “İadeye Konu Olan KDV” beyan etmiştir. (M) İnşaat Ltd. Şti., 27/12/2020 tarihinde standart iade talep dilekçesi ve diğer belgeleri ibraz ederek artırımlı teminat vermek suretiyle iade talebinde bulunmuştur.

 

Buna göre, (M) İnşaat Ltd. Şti., 2019 yılındaki indirimli orana tabi işlemlerinden kaynaklanan KDV iadesini süresi içinde usulüne uygun olarak talep ettiğinden, iade talebi vergi dairesi tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. 

 

9)   Tam İstisna Kapsamındaki Teslim Ve Hizmetler İle Kısmi Tevkifattan Doğan KDV İadelerinde Başvuru Süresi Sınırlanmıştır.

 

7104 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle 3065 sayılı KDV Kanununun 32 inci maddesine eklenen ibare ile (indirimli orana tabi teslime ve hizmetlerden kaynaklananlar dışındaki) KDV’nin, işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar talep edilmesi şartıyla iade edileceği hüküm altına alınmıştı.

 

Tebliğde, tam istisna kapsamındaki işlemlere ilişkin iade talebinde bulunacak mükelleflerin, istisnaya tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna kadar ilgili dönem beyannamelerinde istisnaya ilişkin yüklenilen KDV sütununu doldurmalarının ve en geç bu süre içinde standart iade talep dilekçesiyle birlikte iade talepleri için KDV Genel Uygulama Tebliğinin ilgili bölümlerinde sayılan diğer belgelerle (teminatla talep edilen iadelerde teminat dahil) vergi dairelerine başvurmalarının zorunlu olduğu belirtilmiştir. Bu süre içerisinde başvurunun yapılmaması veya başvuru için gerekli belgelerin verilmemesi halinde iade talebi reddedilecektir. İadenin YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edildiği hallerde YMM Raporunun istisnaya konu işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunlu tutulmuştur. Bu süre içinde YMM raporunun ibraz edilmemesi halinde iade talebi vergi incelemesine sevk edilecektir.

 

Bahsi geçen başvuru süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesinin mümkün olmadığı KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtilmiştir.  Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin içeriğinde eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

 

Konuyla ilgili Tebliğde yer alan örnekler şu şekildedir.

 

Örnek 1: (T) Makine A.Ş., 2019/Şubat döneminde YTB sahibi firmaya sattığı makinelerle ilgili olarak KDV beyannamesinde “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 308 kodlu satırda istisnayı ve bu teslimle ilgili yüklenimini beyan etmiştir.

 

İade talebi için bu beyan tek başına yeterli değildir. Mükellefin iade talebinin geçerlik kazanması için en geç 31/12/2021 tarihine kadar standart iade talep dilekçesi ve istisnaya ilişkin diğer belgelerin ibrazı zorunludur.

 

Örnek 2: (Z) Ltd. Şti., 15 Ocak 2019 tarihinde gümrük çıkış beyannamesi kapanan bir ihracat işlemini Ocak/2019 KDV beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 301 kodlu satırda beyan etmiş, ancak yüklenilen KDV bölümünü boş bırakarak ihracata ilişkin yüklendiği KDV’yi indirim yoluyla gidermeyi tercih etmiştir.

 

(Z) Ltd. Şti.’nin bu ihracat işlemine ilişkin iade talep edebilmesi için en geç 31/12/2021 tarihine kadar Ocak/2019 KDV beyannamesinde düzeltme yaparak yüklenilen KDV’yi beyan etmesi ve aynı süre içerisinde standart iade talep dilekçesiyle Tebliğin (II/A-1.1.4.) bölümünde sayılan belgeleri ibraz etmesi gerekmektedir.

 

3065 sayılı KDV Kanunun 9 uncu maddesi kapsamındaki kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan iade taleplerinde, benzer şekilde iadenin beyanının, iade talebinin ve iadeye ilişkin Tebliğde aranan belgelerin işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonuna vergi dairesine verilmesi gerekmektedir. Bu süre içerisinde başvurunun yapılmaması veya başvuru için gerekli belgelerin verilmemesi halinde iade talebi reddedilecektir. İadenin YMM KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edildiği hallerde YMM Raporunun istisnaya konu işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen ikinci takvim yılının sonundan itibaren altı ay içinde ibrazı zorunlu tutulmuştur. Bu süre içinde YMM raporunun ibraz edilmemesi halinde iade talebi vergi incelemesine sevk edilecektir.

 

Bahsi geçen başvuru süresinin dolmasından sonra, geçmiş dönemler için düzeltme beyannamesi verilmek suretiyle ve/veya standart iade talep dilekçesi ve ilgili belgeler ibraz edilmek suretiyle iade talep edilmesinin mümkün olmadığı KDV Genel Uygulama Tebliğinde belirtilmiştir.  Ancak, Tebliğin ilgili bölümlerinde aranan belgeler süresinde ibraz edilmekle birlikte, bu belgelerin içeriğinde eksiklikler bulunması halinde, eksikliklerin bu süreden sonra tamamlanabilmesi mümkündür.

 

 

 

Duyurumuz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 

Bu duyurumuzda yer verilen bilgiler duyuru tarihi itibarıyla geçerli olup, duyuru tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

PAYLAŞ