Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

7143 Sayılı Kanuna Göre İnceleme ve Tarhiyat Safhasında Bulunan İşlemler

1-     Kapsam ve Uygulama

 

7143 sayılı Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, bu Kanunun yayımı tarihinden, yani 18 Mayıs 2018 tarihinden önce başlanıldığı halde, tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine Kanunun matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla devam edilecektir.

 

Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra aşağıdaki tabloda açıklanan şekilde işlem tesis edilecektir.

 

Ödenecek Tutar

Tahsilinden Vazgeçilecek Tutar

Tarh edilen vergilerin %50’si ile bu tutara gecikme faizi yerine bu Kanunun yayımı tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ile bu tarihten sonra ihbarnamenin tebliği üzerine belirlenen dava açma süresinin bitim tarihine kadar hesaplanacak gecikme faizinin tamamı

Vergi aslının %50'si + vergilere bu Kanunun yayımı tarihine kadar uygulanan gecikme faizi + vergi aslına bağlı cezalar (vergi ziyaı cezası)

Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları) %25'i

Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları) %75'i

İştirak nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarının %25'i

İştirak nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarının %75'i

 

Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak Kanunun yayımı tarihinden (18 Mayıs 2018) önce tamamlandığı halde, bu tarihte ya da bu tarihten sonra vergi dairesi kayıtlarına intikal eden takdir komisyonu kararları ve vergi inceleme raporları üzerine gerekli tarh ve tebliğ işlemleri yapılacaktır. Ancak, yapılan tarhiyat üzerine yukarıdaki tabloda belirtilen şekilde belirlenen tutarın, Kanunda öngörülen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla Kanun hükümlerinden yararlanılacaktır.

 

Bu madde hükmünden yararlananlar, Vergi Usul Kanununun uzlaşma, tarhiyat öncesi uzlaşma ve vergi cezalarında indirim, 4458 sayılı Kanunun uzlaşma ve 5326 sayılı Kanunun peşin ödeme indirimi hükümlerinden yararlanamayacaklardır.

 

2-     Başvuru Şekli ve Ödeme Süresi

 

Bu madde hükmünden yararlanmak için ihbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde yazılı başvuruda bulunarak, yukarıdaki şekilde hesaplanan tutarları ilk taksiti ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde altı eşit taksitte ödemek gerekmektedir.

 

Ancak, Kanunun yayımı tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar olan süre içinde (31 Temmuz 2018 tarihine kadar) tebliğ edilen ihbarnameler için bu madde hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin anılan bu süre içerisinde, başvuru süresi otuz günden az kalmış ise otuz gün içinde başvuruda bulunmaları ve madde kapsamında ödenecek tutarların ilk taksitini Kanunun yayımını izleyen dördüncü ayın sonuna kadar izleyen taksitleri ikişer aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte ödemeleri şartıyla maddeden yararlanmaları mümkün bulunmaktadır.

 

3-   Matrah Artırımı Bulunan Mükellefler İçin Vergi İnceleme ve Takdir İşlemleri

 

Matrah artırımda bulunan mükellefler hakkında başlanılan vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin, Kanunun yayımı tarihini izleyen ayın başından itibaren iki ay içerisinde sonuçlandırılamaması hâlinde, bu işlemlere devam edilmeyecektir. Bir başka ifade ile devam eden vergi incelemeleri ve takdir işlemleri ile ilgili olarak, ilgili vergi türü ve dönemler için matrah artırımında bulunulması halinde, bu incelemeler ve takdir işlemleri 31 Temmuz 2018 tarihine kadar tamamlanamaz ise herhangi bir tarhiyat ve ceza söz konusu olmaksızın kendiliğinden sona erecektir.

 

Bu süre içerisinde sonuçlandırılan vergi incelemeleri ile ilgili tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri dikkate alınmayacaktır.

 

Bu süre içerisinde, yani 31 Temmuz 2018 tarihine kadar tamamlanan inceleme veya takdir sonucu tarhiyata konu matrah veya vergi farkı tespit edilmesi halinde, inceleme raporları ile takdir komisyonu kararlarının vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihten önce artırımda bulunulmuş olması şartıyla inceleme ve takdir işlemleri sonucu bulunan fark, öncelikle arttırılan matraha sayılacak, bakiyesi için tarhiyat yapılacaktır. Bu inceleme ve takdir işlemleri üzerine yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilecektirr.

 

Saygılarımızla,

PAYLAŞ