Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

7186 Sayılı Kanun İle Vergi Kanunlarında Yapılan Değişiklikler

Kamuoyunda torba yasa olarak da anılan 19/7/2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7186 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile vergi kanunlarında önemli bir takım değişiklikler yapılmıştır. Bu duyurumuzda Kanunda yer alan değişiklikler açıklanmıştır.

 

1)   Gelir ve kurumlar vergisinde hasılat esaslı kazanç tespiti uygulaması getirilmiştir.

 

Gelir Vergisi Kanununa eklenen 113 üncü madde uyarınca şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin talep etmeleri halinde söz konusufaaliyetlerinden elde ettikleri gayrisafi hasılatlarının (25/10/1984 tarihli ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 38 inci maddesi kapsamında hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirilen mükellefler için hesapladıkları KDV dahil tutarın) %10’u bu faaliyetlerine ilişkin vergiye tabi kazanç olarak esas alınacaktır. Cumhurbaşkanına bu oranı iki katına kadar artırma ve yarısına indirme konusunda yetki verilmiştir. Kapsama giren mükelleflerin bu kazançları dışında beyana tabi diğer kazanç ve iratları için hasılat esasının uygulanması mümkün değildir.

 

Kazancın bu şekilde tespit edilmesi halinde dönem içinde yapılan faaliyete ilişkin gider ve maliyetler dikkate alınmayacak beyanname üzerinde kazanca herhangi bir indirim ve istisna uygulanmayacaktır. 

 

Kazancı hasılat esaslı olarak tespit edilen mükellefler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemeyecektir.

 

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkrası hükümleri uyarınca bir takvim yılı içinde iki kez ceza kesilen mükellefler, cezanın kesildiği ve takip eden iki takvim yılına ait kazançları için bu madde hükümlerinden yararlanamayacaktır.

 

2) Varlık barışı yürürlüğe konulmuştur.

 

Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 90 ıncı madde ile; 

 

- Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının 31/12/2019 tarihine kadar banka veya aracı kuruma bildirilmesi halinde bu varlıklara serbestçe tasarruf edilebilmesine imkan tanınmıştır.

 

- Ayrıca, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak işletme kayıtları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların 31/12/2019 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilmek suretiyle dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilmesine imkan sağlanmıştır.

 

- Beyan edilen taşınmazların ayni sermaye olarak konulmak suretiyle işletme kayıtlarına alınması hâlinde, sermaye artırım kararının beyan tarihi itibarıyla alınmış olması ve söz konusu kararın beyan tarihini izleyen onuncu ayın sonuna kadar ticaret siciline tescil edilmesi kaydıyla, madde hükümlerinden faydalanılması mümkündür. 

 

Bildirime konu edilen yurt dışı varlıkların ve beyana konu edilen yurt içi varlıkların değeri üzerinden %1 oranında vergi alınacaktır.

 

Söz konusu madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacaktır. Ancak, bunun için tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi ve yurt dışı varlıkların bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka veya aracı kurum nezdinde açılacak hesaba transfer edilmesi şarttır.

 

Cumhurbaşkanı’na, varlık barışı düzenlemesine ilişkin süreleri, bitim tarihlerinden itibaren altı aya kadar uzatma yetkisi verilmiştir.

 

3) Elektrikli taşıt üretimi yatırımları dolayısıyla hak kazanılan yatırıma katkı tutarının kullanım alanı genişletilmiştir.

 

Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 12 nci madde ile 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 80 inci maddesi kapsamında teşviklerden yararlanmasına karar verilen ve bu kapsamda sera etkisi yaratan egzoz gazı salınımını tamamen ortadan kaldıracak teknolojilerin geliştirilmesi için münhasıran Türkiye’de gerçekleştirdikleri Ar-ge faaliyetleri sonucunda geliştirdikleri elektrikli motorlu taşıt araçlarını Türkiye’de imal eden mükelleflerin, destek kararında belirlenen kadarıyla, bu yatırımları dolayısıyla Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesi kapsamında hak kazandıkları yatırıma katkı tutarını, söz konusu malların ilk iktisabı dolayısıyla 31/12/2035 tarihine kadar vergi dairesine ödenen özel tüketim vergisinin, takvim yılının üçer aylık dönemleri itibariyle bu mükelleflere kısmen veya tamamen, nakden veya vergi dairesi borçlarına mahsuben ödenmesi suretiyle kullandırma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

 

4) Yurt dışına çıkış harcı tutarı 50 TL’ye yükseltilmiştir.

 

5597 sayılı Kanunda değişiklik yapılmak suretiyle yurt dışına çıkış harcı kişi başına 15 TL’den 50 TL’ye yükseltilmiş ve Cumhurbaşkanına bu tutarı 3 katına kadar artırma konusunda yetki verilmiştir. Bu düzenleme 1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

 

 

Duyurumuz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 

Bu duyurumuzda yer verilen bilgiler duyuru tarihi itibarıyla geçerli olup, duyuru tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

PAYLAŞ