Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

7316 Sayılı Kanun ile Vergi Kanunlarında Yapılan Değişiklikler

22/4/2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7316 sayılı Kanun ile vergi kanunlarında önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bunların en önemlisi hiç kuşkusuz 2021 ve 2022 yılları için kurumlar vergisi oranında yapılan artıştır.  Ancak, bunun dışında 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Kanunun ile 4760 sayılı ÖTV Kanununda da aşağıda özetlenen değişiklikler yapılmıştır.

 

1) 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 13 üncü madde uyarınca kurumlar vergisi oranı 2021 yılı için %25, 2022 yılı için %23 olarak uygulanacaktır. %25 oranı 2021 yılı ikinci geçici vergi döneminden başlayarak tatbik edilecektir. Bu oranlar özel hesap dönemi tayin edilen kurumlar için ilgili yıl içinde başlayan hesap dönemlerine ait kazançlara uygulanacaktır.

 

2) 6183 sayılı AATUHK’nun 85 inci maddesinde yapılan değişiklik ile muhafazası tehlikeli veya masraflı bulunan menkul malların da pazarlık usulü ile satılmasına imkan tanınmıştır. 

 

3) 7163 sayılı Kanun ile 6183 sayılı AATUHK’na eklenen 97/A maddesi ile menkul ve gayrimenkul malların elektronik ortamda açık artırma ile satılabilmesi imkanı getirilmiştir.

 

Kanunun 85 inci maddesine göre artırmaya iştirak edeceklerden menkul mala biçilen değerin %5'i nispetinde para teminat olarak alınacaktır. Alacaklı amme idarelerine, menkul malın türü veya değeri ile satış şeklini esas alarak teminat alınmayacak halleri belirleme, para yerine teminat mektubu alınmasına karar verme konularında yetki verilmiştir.

 

4) 6183 sayılı AATUHK’nun 86 ncı maddesinde yapılan düzenleme ile artırma sonucunda kendisine ihale edilen menkul malı almaktan vazgeçen kişilerin yıllık %5 oranındaki faiz yerine tecil faizi oranında faiz ödemeleri sağlanmıştır.

 

Ayrıca, birinci artırmada talip çıkmaması veya ihale edilen malın alıcısı tarafından alımından vazgeçilmesi sonrasında yapılan ikinci artırmada mal kendisine ihale edilen kişinin bu malı almaktan vazgeçmesi halinde bu kişinin sorumluluğu netleştirilmiş ve ikinci ihale bedeli, diğer zararlar ve tecil faizi oranında faiz alınarak malın ikinci alıcısına terk edileceği düzenlenmiştir. Bu durumda mal birinci defa kendisine ihale olunan kişinin, iki ihale arasındaki fark, diğer zararlar ve tecil faizi oranında faiz ödeme sorumluluğu devam etmektedir.

 

5) Gayrimenkullerin satış komisyonlarının kimlerden oluşacağına dair 6183 sayılı Kanunun 90 ıncı maddesindeki hüküm kaldırılarak komisyonların Kanunu uygulamakla görevli amme idareleri tarafından belirlenmesine imkan tanınmıştır. Komisyonların çalışma usul ve esaslarına belirleme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

 

6) 6183 sayılı Kanunun 97 nci maddesinde yapılan değişiklikle gayrimenkul kendisine ihale olunan kişinin bedeli ödememesi nedeniyle ihalenin feshedilmesi durumunda bu kişinin sorumlu olacağı tutarlar netleştirilmiştir. Buna göre ihale bedelinin tamamını ödememek suretiyle ihalenin feshine sebep olan kişi teklif ettiği bedel ile bir sonraki ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve fark üzerinden hesaplanacak tecil faizi oranında faizden sorumludur. Bu tutar ayrıca hükme hacet kalmaksızın teminattan mahsubu yapıldıktan sonra bakiyesi tahsil dairesince tahsil olunacaktır.

 

7) 4760 sayılı ÖTV Kanununun 3 üncü maddesinde yapılan değişiklik ile Kanuna ekli III sayılı listede yer alan malların komisyoncular vasıtasıyla veya konsinyasyon suretiyle satışında imalatçı tarafından bu malların komisyoncuya veya konsinyi işletmelere teslimi anında vergi doğuran olayın gerçekleştiği düzenlenmek suretiyle bu tip satışlarda verginin daha erken bir aşamada tahsil edilmesi amaçlanmıştır.

 

PAYLAŞ