Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Anayasa Mahkemesinden İhtirazi Kayıtla Beyan Konusunda Çok Önemli Karar

3/4/2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Anayasa Mahkemesinin 27/2/2019 tarihli ve 2015/15100 sayılı başvuru kararı ile Yüksek Mahkeme; kanuni süresinden sonra ihtirazi kayıtla verilen düzeltme beyannameleri üzerine yapılan vergi tarhiyatlarına ve kesilen cezalara karşı açılan davaların esası incelenmeden reddi yolundaki Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu içtihadının mülkiyet hakkını ihlal eder nitelikte olduğuna hükmetmiştir. 

 

Bilindiği üzere, Danıştayın bazı daireleri ile Vergi Dava Daireleri Kurulunun ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan tarhiyatlar ve kesilen cezalara karşı açılan davalar konusunda son yıllarda geliştirdiği içtihat; pişmanlıkla veya pişmanlık hükümlerinden faydalanılmaksızın kanuni süresinden sonra verilen düzeltme beyannamelerinin ihtirazi kayıtla verilmesinin mümkün olmadığı, bu şekilde ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine yapılan tarhiyat ve kesilen cezalara karşı açılan davaların esası incelenmeksizin reddedilmesi gerektiği yönünde idi. 

 

Anayasa Mahkemesi 3/4/2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile kanuni süresinden sonra verilen beyannamelerde ihtirazi kayıt konusunda uzun süreden beri tartışılagelen aşağıdaki hususlarda tartışmayı bitirmiştir.

 

1)   Pişmanlıkla verilen beyannameler üzerine ihtirazi kayıt konulması mümkün değildir. Bu şekilde konulan kaydın mükellefe dava açma hakkı vermesi söz konusu değildir. Zira pişmanlıkla beyanname veren mükellef hatalı davranışını kabul etmiş olup, vergi ziyaına yol açan fiilinden pişmandır. Bu halde dava açılması pişmanlıkla bağdaşmaz (Para 60, 61).

 

2)   Kanuni süresinden sonra pişmanlık hükümlerinden faydalanma yönünde bir irade göstermeden verilen düzeltme beyannamesine ihtirazi kayıt konulması mümkün olup, bu şekilde hareket eden mükellefin dava açabilme isteğinin korunması gerekir (Para 60, 61). Aksi bir uygulama mükellefin mülkiyet hakkının ihlali sonucunu doğurur.

 

Anayasa Mahkemesi kararının tam metni aşağıda yer alan duyuru dosyamızda bulunmaktadır.

 

 

 

PAYLAŞ