Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına ve Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Yayımlandı

 

Bilindiği üzere 27.05.2017 tarihli ve 30078 sayılı Resmi Gazete’de 7020 No’lu “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlandı.

Bu Kanun; bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile ilgili düzenlemenin yanı sıra bazı vergi kanunlarında da değişiklikler yapan hükümleri de içermektedir.  

7020 NOLU KANUN KAPSAMINDA BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI  HAKKINDAKİ AÇIKLAMALAR

7020 Nolu Kanun Kapsamında Yapılandırılan Borçlar Aşağıda Yer Almaktadır;

Kanun kapsamına, 31.03.2017 ve öncesindeki tahakkuk etmiş;

  • Vergiler ve vergi cezaları, (ancak 2017 yılı Temmuz ayında ödenmesi gereken gelir vergisi 2. taksiti ve 2017 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi 2. taksiti bu kapsama dahil edilmemiştir.)
  • Gümrük vergileri, idari para cezaları,
  • Sosyal güvenlik primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, SGDP, isteğe bağlı sigorta primleri,
  • Askerlik Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu, Karayolu Taşıma Kanunu gibi kanunlar gereğince verilen idari para cezaları,
  • Belediyelerin idari para cezaları ile su, atık su, katı atık ücreti alacakları, büyükşehir belediyelerinin katı atık ücreti alacakları ile büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları,
  • Yukarıda sayılanlara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacaklar

Yukarıdaki açıklamalardan da anlaşılacağı gibi bu Kanun kapsamına; yalnız 31.03.2017 tarihi (bu tarih dahil) itibariyle kesinleşmiş olan alacaklar girmektedir.

Alacakların Yeniden Yapılandırılmasından Ödenecek ve Tahsilinden Vazgeçilecek Tutarlar Aşağıdaki Gibidir;

 

·         Vergi / Gümrük vergisi asıllarının tamamı ödenecek, vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların (vergi ziyaı) ya da idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

·         Vergi aslına bağlı olmayan cezaların (usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları) % 50’si ödenecek, diğer %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

·         İştirak, yardım ve teşvik fiilleri nedeniyle kesilen vergi cezalarının % 50’si ödenecek kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilecektir.

·         Gecikme faizi, gecikme zammı ve gecikme cezası yerine Yİ-ÜFE esas alınarak belirlenecek tutar ödenecek, gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.

 

Yukarıda Açıklanan Şekilde Hesaplanan Vergi ve Fer’ilerinin Ödenmesi

Bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler hâlinde aşağıda belirtildiği gibi ödenebilecektir;

Peşin Ödeme

Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde, bu tutarlara bu Kanunun yayımı tarihi olan 27.05. 2017’den ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak ve fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarlar üzerinden ayrıca %50 indirim yapılacaktır. 

 

Taksitle Ödeme

Hesaplanan tutarların taksitle ödenmek istenmesi hâlinde, borçlular başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edebileceklerdir.

Taksitle yapılacak ödemelerde belirlenen tutar; 

·         6 eşit taksit için (1,045),

·         9 eşit taksit için (1,083),

·         12 eşit taksit için (1,105), 

·         18 eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılacak ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ikişer aylık dönemler hâlinde ödenecek taksit tutarı hesaplanacaktır.

Eğer tercih edilen süreden daha kısa sürede ödeme yapılması hâlinde ödenecek tutar ilgili katsayıya göre indirim uygulanmak suretiyle düzeltilecektir. 

Yeniden Yapılandırmaya İlişkin Başvuru Zamanı ve İlk Ödeme Tarihleri;

Kanuna göre, yeniden yapılandırma kapsamında başvurular ilgili idareye 30.06.2017tarihine kadar yazılı olarak yapılacaktır.

Yeniden yapılandırılan; 

  • Maliye Bakanlığı’na, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, , İl Özel İdareleri’ne ve belediyelere bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksiti 31.07.2017,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise 31.08.2017

tarihine kadar ödenmesi gerekecektir.

Daha Önce Yayınlanmış Yapılandırma Kanunlarından Yararlananların Durumu

Bu Kanun hükümleri aşağıdaki yapılandırmalarda uygulanmayacaktır;

·         5393 sayılı Kanunun geçici 5.maddesi, 10.07.2004 tarihli ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun geçici 3. maddesi kapsamında uzlaşılan alacaklar ile 10.09.2014 tarihli ve 6552 sayılı İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunun geçici 2. maddesinin birinci fıkrası kapsamında yapılandırılan alacaklar,

 

·         13.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6552 sayılı Kanun, 03.08.2016 tarihli ve 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun hükümlerine göre bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla taksit ödemeleri devam eden alacaklar ile 6736 sayılı Kanuna göre tahakkuk eden alacaklar,

 

7020 NOLU KANUN İLE AŞAĞIDA SAYILAN DİĞER VERGİ KANUNLARINDA DA DÜZENLEMELER YAPILMIŞTIR

Bu Kanun’un 7 nci maddesi ile 6183 sayılı Kanunu’na “Vergiye uyumlu mükelleflerin borçlarının tecili:” başlıklı 48/A maddesi eklenmiştir.

Kanun gerekçesinde, yapılan düzenlemeyle;

  • Vergi yükümlülüklerini zamanında yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son 1 yıl içerisinde borçlarını ödeyememiş vergi mükelleflerinin söz konusu Kanunun 48. maddesinde düzenlenmiş tecil hükümlerine göre daha uygun koşullarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilecekleri,
  • Maddeye göre yapılacak tecil işleminin, başvuru tarihinden önceki 1 yıl süresince ödenmemiş genel bütçeye gelir kaydedilen vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları, gecikme zam ve faizleri ile sınırlı tutulmakta olduğu 

belirtilmiştir.

Buna göre, Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergi, resim, harç ve cezalar ile bu alacaklara bağlı gecikme faizi ve gecikme zammının vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haciz olunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş olmak ve aşağıdaki şartları taşımak koşuluyla vadesi 1 yılı geçmemiş alacaklar, Maliye Bakanınca 36 ayı geçmemek üzere faiz ve teminat alınarak tecil olunabilecektir.

Madde hükmünden yararlanacak borçludan;

  • Başvuru tarihi itibarıyla en az 3 yıl süreyle; ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri nedeniyle yıllık gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması,
  • Başvuru tarihinden geriye doğru 3 yıla ait vergi beyannamelerini kanuni sürelerinde vermiş olması (Kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmaz),
  • Bu madde kapsamına giren ve başvuru tarihi itibarıyla vadesi 1 yılı geçmemiş borcunun borç ödemede hüsnüniyet sahibi olmasına rağmen ödenememiş olması

şartları aranacaktır. 

Bu madde kapsamında tecil edilen alacaklara, 6183 sayılı Kanun’un Tecil başlıklı 48. maddesine göre belirlenen oranda faiz uygulanacaktır. 

Amme borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı 500.000 TL (bu tutar dâhil) aşmadığı takdirde teminat şartı aranmayacaktır. Bu tutarın üzerindeki amme alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı 500.000 TL’yi aşan kısmın %25’idir. 

Yine bu madde ile konuya ilişkin oran ve turaları yeniden belirleme konusunda Bakanlar Kuruluna; düzenleme kapsamında değişiklik yapılması hususunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. 

“Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” Verilmemesi, Eksik Verilmesi Gibi Hallerde Aynı Fiil Nedeniyle Birden Fazla Ceza Uygulanmaması Hüküm Altına Alınmıştır.

Bu Kanun’un 8. maddesi ile Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355. maddesine eklenen fıkrayla, muhtasar beyanname ile Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen aylık prim ve hizmet belgesinin birleşmesi sonucu alınmaya başlanacak olan “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin” verilmemesi, eksik verilmesi gibi hallerde aynı fiil nedeniyle birden fazla ceza uygulanmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. 

Faiz Almadan veya Daha Düşük Oranda Faiz Uygulanarak Amme Alacağına Tecil Yapılmasını Sağlayan Yetki Maliye Bakanlığınca Mücbir Sebep Hali İlan Edilen Tüm Halleri Kapsayacak Şekilde Genişletilmiştir.

Bu Kanun’un 6. maddesiyle 6183 sayılı Kanunun Tecil başlıklı 48. maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “doğal afetler nedeniyle” ibaresi “Maliye Bakanlığınca” şeklinde değiştirilmiştir. 

Yapılan düzenleme ile sadece doğal afetler nedeniyle Maliye Bakanlığınca mücbir sebep hali ilan edilen hallerde uygulanabilen; faiz almadan ya da daha düşük oranda faiz uygulanarak amme alacağına tecil yapılmasını sağlayan yetki, Maliye Bakanlığınca mücbir sebep hali ilan edilen tüm halleri kapsayacak şekle getirilmektedir. 

Bazı Yerlerde Mücbir Sebep Hâlinin Sonlandırılmasına ve Beyan Bildirimlerin Verilmesi ile Ödemelere İlişkin Tarih ve Şekiller Belirlenmiştir.

Bu Kanunun 5. maddesiyle, 27.05.2017 tarihi itibarıyla Vergi Usul Kanunu’nun 15. maddesine göre mücbir sebep hâli ilan edilmiş ve mücbir sebep süresi 2 yılı aşmış yerlerde, mücbir sebep hâli devam eden mükelleflerin mücbir sebep hâli 31.05.2017 tarihi itibarıyla sona erecektir. 

Mücbir sebep ilanı nedeniyle verilmeyen; beyanname ve bildirimler bu Kanunun yayımını izleyen üçüncü ayın sonuna kadar yani 31.08.2017 de verilecektir. Geçici vergi beyannameleri, mükellef bilgileri bildirimleri ve kesin mizan bildirimleri ise verilmeyecektir. Tahakkuk eden vergilerin vadesi beyanname ve bildirim verme süresinin son günü kabul edilecektir ve ilk taksiti 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere 2’şer aylık dönemler hâlinde 30 eşit taksitte ödenecektir. Bu şekilde ödenen vergilere herhangi bir zam, faiz, katsayı uygulanmayacaktır. 

Hurda Araç Desteği

7020 sayılı kanunun geçici 1 inci maddesinde yer alan düzenleme ile 20 veya daha fazla yaştaki araçların trafikten çekilmesi ile motorlu taşıt vasfını kaybetmesine rağmen trafik sicilinde kayıtlı olarak yer alan araçların trafik sicilinden kayıtlarının terkin edilmesine ilişkin bir nevi vergi desteği sağlanmıştır.

Bu kapsamda;

·  Trafik sicilinde kayıtlı bulunan 1997 model veya daha eski olan motorlu taşıtların, 31.12.2018 tarihine kadar kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumuna ait hurda müdürlüklerinden birine bedelsiz olarak teslim edenlerin, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak 31.12.018 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ile 31.12.016 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilir. Taşıtların ilgili kurumlara teslimi ile il özel idarelerinin veya büyükşehir belediyelerinin bu kapsamda teslim aldıkları hurda taşıtların satışından elde ettikleri kazançlar ve bu faaliyetlerle ilgili olarak yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar her türlü vergi, resim ve harçtan müstesnadır.

· Taşıtlarını noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alıp ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına kayıt ve tescil ettirmemiş olan gerçek ve tüzel kişiler 31.12.2018 tarihine kadar kayıt ve tescil işlemlerini tamamlayarak bu maddenin öngördüğü diğer şartları da yerine getirmeleri hâlinde bu madde hükmünden yararlanabilirler.

· Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla (27.05.2017) mevcut olmayan veya herhangi bir nedenle motorlu taşıt vasfını kaybetmiş olup modeli 2005 ve daha eski olan taşıtların, durumlarının belgelerle tevsik edilmesi veya ilgili trafik tescil kuruluşu nezdinde adlarına kayıtlı olanlar tarafından yazılı bildirimde bulunulması hâlinde, bu taşıtlara ait motorlu taşıtlar vergilerinin 1/4’ünün 31.12.2018 tarihine kadar ödenmesi şartıyla, kalan vergi aslı, gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tamamının tahsilinden vazgeçilir ve ödemeyi müteakip trafik tescil kayıtları silinir. Trafik tescil kayıtları silinen motorlu taşıtların daha sonra bulunması veya varlığının tespiti hâlinde, terkin tarihi itibarıyla trafik tescil kaydı yapılır ve terkin edilen vergi ve diğer amme alacakları ayrıca bir işleme gerek olmaksızın takip ve tahsil edilir.

 

Söz konusu Kanuna aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

7020 Nolu Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun

PAYLAŞ