Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Covid-19 Tedbir Paketi İçeren 7244 Sayılı Kanun Yürürlüğe Girdi

İlk olarak 2019 yılı Aralık ayında Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen yeni koronavirüs (Covid-19) hastalığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 11/3/2020 tarihinde küresel salgın hastalık ilan edilerek gerekli önlemlerin alınması konusunda tüm ülkelere acil durum çağrısında bulunulmuştur. Salgının ekonomiye olumsuz yansımalarını bertaraf etmek için bugüne kadar pek çok tedbir açıklanmıştır. İzleyen dönemde de yeni tedbirlerin alınması beklenmektedir.

 

Salgının olumsuz etkileri ile mücadele noktasında yeni birtakım ekonomik ve mali tedbirler içeren 7244 sayılı Yeni Koronavirüs (Covıd-19) Salgınının Ekonomik Ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 17/4/2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

 Bu duyurumuzda 7244 sayılı Kanun ile alınan ekonomik ve mali tedbirler özetlenmiştir.

 

1) Sermaye Şirketlerinin Kar Dağıtımı Sınırlandırılmıştır.

 

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa eklenen Geçici 13 üncü madde ile sermaye şirketlerinde, 30/9/2020 tarihine kadar;

 

a) 2019 yılı net dönem kârının yalnızca yüzde 25 dağıtımına karar verilebileceği,

 

b) Geçmiş yıl kârları ve serbest yedek akçelerin dağıtıma konu edilemeyeceği,

 

c) Genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyeceği,

 

hükme bağlanmıştır. 

 

Devlet, il özel idaresi, belediye, köy ile diğer kamu tüzel kişilerinin ve sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait fonların, doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip olduğu şirketler hakkında bu hüküm uygulanmayacaktır. 

 

Yukarıda belirtilen süreyi üç ay uzatma ve kısaltma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

 

Genel kurulca 2019 yılı hesap dönemine ilişkin kâr payı dağıtımı kararı alınmış ancak henüz pay sahiplerine ödeme yapılmamışsa veya kısmi ödeme yapılmışsa, 2019 yılı net dönem kârının yüzde 25’ini aşan kısma ilişkin ödemeler yukarıda belirtilen sürenin sonuna kadar ertelenecektir. 

 

Bu maddenin kapsamına giren sermaye şirketlerine ilişkin istisnalar ile uygulamaya dair usul ve esasları belirleme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünü almak suretiyle Ticaret Bakanlığına yetki verilmiştir. Madde, yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

2) Covid-19 Sebebiyle Yapılan Kısa Çalışma Ödeneği Başvuruları Uygunluk Tespiti Beklenmeksizin Sonuçlandırılacaktır.

 

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 25 inci madde ile yeni koronavirüs (Covid-19) sebebiyle işverenlerin yaptıkları zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvuruları için, uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesi gerçekleştirilecektir. Böylelikle, rekor düzeyde başvuru nedeniyle uygunluk denetimindeki gecikmenin yol açabileceği mağduriyetin önüne geçilmiştir.

 

İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ve yersiz ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

 

Bu düzenleme, 29/2/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

3) İşverenin İş Akdi Feshi 3 Ay Süre ile Yasaklanmıştır.

 

4857 sayılı İş Kanununa eklenen Geçici 10 uncu madde ile İş Kanunu kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay süreyle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işveren tarafından feshedilemeyecektir.

 

Buna karşılık, söz konusu 3 aylık süre içerisinde işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecektir. Bu madde kapsamında ücretsiz izne ayrılmak, işçiye geçerli sebebe dayanarak sözleşmeyi fesih hakkı vermeyecektir. 

 

Bu madde hükümlerine aykırı olarak iş sözleşmesini fesheden işveren veya işveren vekiline, sözleşmesi feshedilen her işçi için fiilin işlendiği tarihteki aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilecektir.

 

Cumhurbaşkanına söz konusu 3 aylık süreleri 6 aya kadar uzatma konusunda yetki verilmiştir.

 

4) İşveren Tarafından Ücretsiz İzne Ayrılan ve Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanmayan Çalışanlar ile 15 Mart 2020 Tarihinden Sonra İş Akdi Feshedilenlere İşsizlik Fonundan Ödeme Yapılacaktır.

 

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa eklenen Geçici 24 üncü madde ile;

 

a)  Söz konusu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte iş sözleşmesi bulunmakla birlikte 4857 sayılı Kanuna eklenen yukarıda bahsedilen geçici 10 uncu maddesi uyarınca işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan işçiler ile

 

b) 15/3/2020 tarihinden sonra 51 inci madde kapsamında iş sözleşmesi feshedilen ve bu Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçilere,

 

herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almamak kaydıyla ve 4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan 3 aylık fesih yapılamayacak süreyi geçmemek üzere, bu süre içinde ücretsiz izinde bulundukları veya işsiz kaldıkları süre kadar, İşsizlik Fonundan günlük 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilecektir. 

 

Yapılan ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

 

Bu çerçevede ücretsiz izne ayrılarak nakdi ücret desteğinden yararlanan işçinin fiilen çalıştırıldığının tespiti halinde işverene, bu şekilde çalıştırılan her işçi ve çalıştırıldığı her ay için ayrı ayrı olmak üzere fiilin işlendiği tarihteki 4857 sayılı Kanunun 39 uncu maddesince belirlenen aylık brüt asgari ücret tutarında Sosyal Güvenlik Kurumunca idari para cezası uygulanacak ve ödenen nakdi ücret desteği ödeme tarihinden itibaren işleyecek kanuni faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.

 

Bu şekilde nakdi ücret desteğinden yararlananlardan 5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girmeyenler, aynı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacak ve genel sağlık sigortasına ilişkin primleri İşsizlik Fonundan karşılanacaktır.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, nakdi ücret desteğine ilişkin ödeme usul ve esaslarını belirleme ve maddenin uygulanmasına ilişkin ortaya çıkabilecek tereddütleri giderme konularında yetki verilmiştir.

 

5) Ar-ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknokentlere Evden Çalışma İmkanı Getirilmiştir.

 

a) 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde yürütülen faaliyetlerin Ar-Ge ve tasarım merkezleri dışında da yapılmasına,

 

b) 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında Bölge sınırları içinde yürütülen faaliyetlerin Bölge dışında da yürütülmesine,

 

 11/3/2020 tarihinden itibaren 4 ay süreyle sınırlı olmak üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından izin verilebilecektir.

 

Bu süre, bitiminden itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanınca 3 aya kadar uzatılabilecektir.

 

İzin verilmesi durumunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının bilgilendirilmesi kaydıyla, 5746 sayılı Kanun ile 4691 sayılı Kanun kapsamındaki indirim, istisna, destek ve teşviklerden yararlanmaya devam edilecektir.

 

Bu hüküm 10/3/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

6) Seyahat Acentalarının İşletme Belgelerini Devretmelerine İmkan Tanınmıştır.

 

Covid-19 salgınından en yoğun biçimde etkilenecek işletmeler arasında yer alan seyahat acentalarından; içinde bulunduğumuz dönemde faaliyetine devam etmesi ekonomik olarak mümkün olamayanların işletme belgelerini farklı bir tüzel kişiliğe devredilebilmesine belli şartlar dahilinde imkan tanınmıştır. Devir için Kültür ve Turizm Bakanlığının izni gerekmekte olup devir Bakanlık siciline işlendiği tarihte hüküm ifade edecektir.

 

Devredilen işletme belgesinde yer alan acenta unvanı veya iltibasa yol açacak unvan on yıl içerisinde hiç bir seyahat acentasına kullandırılmayacaktır. İşletme belgesini devreden tüzel kişiliğe üç yıl içerisinde yeniden işletme belgesi verilmeyecektir.

 

7) Bazı Alacaklar Ertelenmiş, Bazılarının Tahsilinden Vazgeçilmiş veya Yapılandırılmıştır.

 

Yeni koronavirüs (Covid-19) salgınından kaynaklanan nedenlerle faaliyetlerini yürütemeyen veya faaliyetlerinde aksama meydana gelen ve bu nedenle de gelir kaybına uğrayan işletmeler ile salgının bireyler üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve çeşitli sektörler üzerindeki yükünün hafifletilmesi amacıyla çeşitli alacakların ertelenmesine, alınmamasına veya yapılandırılmasına imkan tanınmıştır. Bu kapsamda;

 

a) Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken (satış, kira, ön izin, irtifak hakkı, kullanma izni, hasılat payı ve benzeri) bedeller ile ecrimisil bedellerinden 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin olarak tahsil edilmesi gerekenleri başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle erteleme konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanına yetki verilmiştir. Bu süreler, bitiminden itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından 3 aya kadar uzatılabilecektir.

 

Bu alacaklar ertelenen süre sonunda ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir. 

 

b) Turizm tesisi maksadıyla verilen izinler hariç olmak üzere 6831 sayılı Orman Kanunu gereğince Devlet ormanlarında gerçek ve özel hukuk tüzel kişileri adına verilen izinler ile Orman Genel Müdürlüğü tarafından 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu gereğince kiraya verilen mesire yerleri ve taşınmazlardan 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken bedeller başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiştir. Bu erteleme süresini bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda Tarım ve Orman Bakanına yetki verilmiştir. 

 

Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir. Ayrıca verilen izinlerin erteleme dönemi içerisinde tahakkuk eden ilk yıl bedellerine karşılık banka teminat mektubu alınarak yer teslimi yapılabilecektir.

 

c) 2873 sayılı Millî Parklar Kanununa tabi yerlerde 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine göre yapılan kiralamalardan 1/4/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken bedeller başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiştir. Bu süreleri bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda Tarım ve Orman Bakanına yetki verilmiştir.

 

Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir.

            

d) Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olan taşınmazlara ilişkin olarak ilgili mevzuatınca yapılan satış, ecrimisil ve kiralamadan kaynaklanan bedellerin veya tutarların 19/3/2020 tarihinden itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gereken kısımlarının 3 ay süreyle ertelenmesi konusunda belediye meclislerine ve bağlı kuruluşların yetkili karar organlarına yetki verilmiştir. Bu süreleri bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda da Çevre ve Şehircilik Bakanı ve İçişleri Bakanına yetki verilmiştir.

 

Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir.

 

Ayrıca, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin faaliyette bulunmadığı döneme ilişkin olarak kira bedelleri yukarıda sayılan kuruluşlarca tahsil edilmeyecektir.

 

e) Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının gelir vergisi tevkifatı beyan ve ödeme süreleri, tüm sosyal sigorta prim ödemeleri ile DSİ Genel Müdürlüğüne yaptıkları yıllık taksit ödemelerinden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenler 3 ay ertelenmiştir. Bu süreleri bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

 

Bunlar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir. 

 

Erteleme süresince 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununda yer alan tarh ve ceza kesme zamanaşımı süreleri işlemeyecek ve zamanaşımı işlemeyen süreler kadar uzayacaktır. 

 

f) Konutlara ve faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işyerlerine ilişkin su faturası borçlarının belediyeler tarafından 3 ay süreyle ertelenebilmesi konusunda belediye meclislerine yetki verilmiştir. Bu süreleri bitiminden itibaren 3 aya kadar uzat konusunda yine belediye meclisleri yetkilidir.

 

Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir.

            

g)  Faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile yıllık çevre temizlik vergilerinin, faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunulamayan dönemlere isabet eden kısımları alınmayacaktır.

 

h) Büyükşehir belediyeleri ile belediyeler, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere, toplu taşıma hizmetinin kesintisiz olarak yürütülebilmesiyle sınırlı olacak şekilde, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık süreyle sınırlı olmak üzere belediye meclisi kararıyla; gelir desteği ödemesi yapılabilecektir, 

 

Belirlenen döneme tekabül eden ruhsat, izin, hat kirası borçlarını faizsiz olarak 3 ay ertelenebilecektir. Çevre ve Şehircilik Bakanına bu süreleri, bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma yetkisi verilmiştir. 

 

Ruhsat, izin, hat kirası borçları ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilecektir. 

 

i) Yükseköğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu kapsamındaki kredi borçları, başvuru şartı aranmaksızın 3 ay süreyle ertelenmiştir. Bu süreyi bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda Gençlik ve Spor Bakanına yetki verilmiştir. Söz konusu borçlar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı, faiz veya Yİ-ÜFE uygulanmadan tahsil edilecektir.

            

j) Tarım satış kooperatifleri birliklerinin yeniden yapılandırılan ve yılda bir taksit olmak üzere ödenen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) kaynaklı kredi borçlarının 2020 yılına ait borç taksit ödemesinin faizsiz olarak 2021 yılına ertelenmiş, 2021 yılı dahil daha sonraki yıllarda ödenecek taksit tutarları da faizsiz olarak birer yıl ertelenmiştir.

 

k) Seyahat Acentaları Birliğine üye seyahat acentalarının ödemesi gereken yıllık aidat 2020 yılında alınmayacaktır. 

 

l) Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (TEDAŞ) elektrik tüketiminden kaynaklanan alacakları (özelleştirme devir işlemleri sırasında TEDAŞ’a devredilmiş olan alacaklar) maddede belirtilen koşullar dahilinde yapılandırılacaktır. 

 

8) Bazı Lisansların ve Belgelerin Geçerlilik Süreleri Uzatılmıştır.

 

Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle;

 

a) Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında verilmiş olup 2020 yılı içinde lisans geçerlilik süresi dolacak olan lisansların geçerlilik süresinin bir yıl uzatılmıştır.

 

b) Ticaret gemilerine düzenlenen ve 11/3/2020 tarihi ile 31/7/2020 tarihi aralığında süresi dolan veya dolacak denize elverişlilik belgelerinin süreleri 1/8/2020 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu süreyi, bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanına yetki verilmiştir. 

 

9) Bazı Faaliyetler ve Toplantılar Ertelenmiştir.

 

a) Derneklerin, Dernekler Kanunu ve Türk Medeni Kanununa göre vermesi gereken bildirim ve beyannameleri ile dernek genel kurul toplantıları 31/7/2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Bu süreyi 3 aya kadar uzatma konusunda İçişleri Bakanına yetki verilmiştir. Bu hüküm 10/3/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içinde yapılacaktır. Mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam edecektir. 

 

b) Kooperatiflerin genel kurul toplantıları 31/7/2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Bu süre, ilgili Bakan tarafından 3 aya kadar uzatılabilecektir. Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay içinde yapılabilecek; mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam edecektir. Bu hüküm 10/3/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

c) Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 61 inci maddesi uyarınca 2020 yılı Mayıs ayı içinde yapılması gereken Birlik Genel Kurulu, bir sonraki yıl Genel Kurulu ile birlikte yapılacaktır. 

 

d) Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamındaki genel kurul toplantıları 31/7/2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Bu süre, Tarım ve Orman Bakanınca 3 aya kadar uzatılabilecektir.  Ertelenen genel kurul toplantıları, ertelemenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay içinde yapılacak; mevcut organların görev, yetki ve sorumlulukları erteleme süresi sonrasında yapılacak ilk genel kurula kadar devam edecektir. Bu hüküm 10/3/2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

e) Boşalan muhtarlıklara ilişkin 2020 yılında yapılması gereken seçimler ertelenmiştir.

 

f) 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun kapsamında yapılacak denetlemeler 1/8/2020 tarihine kadar ertelenmiştir. Bu süreyi, bitiminden itibaren 3 aya kadar uzatma konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanına yetki verilmiştir. 

 

10) Toplu İş Sözleşmesinin Yapılması, Toplu İş Uyuşmazlıklarının Çözümü, Grev ve Lokavta İlişkin Süreler Uzatılmıştır.

 

Toplu iş sözleşmesinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler 3 ay uzatılmıştır. 

 

Cumhurbaşkanına bu süreyi bitiminden itibaren üç aya kadar uzatma konusunda yetki verilmiştir.

 

11) Bazı İhalelerin Elektronik Ortamda Yapılmasına İmkan Tanınmıştır.

 

Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ve sınırlı ayni hak tesisi işlemleri ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi ve kullanma izni verilmesi ihalelerinin, 31/7/2020 tarihine kadar hizmet bedeli karşılığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bağlı ve ilgili kuruluşları ile bunların iştiraklerine ait teknik altyapı kullanılmak suretiyle elektronik ortamda yapılabilmesine imkan tanınmıştır. 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanına bu süreyi 3 aya kadar uzatma konusunda yetki verilmiştir. Bu ihalelere ilişkin usul ve esaslar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenecektir.

 

12) Fahiş Fiyat Artışı, Stokçuluk ve Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Oluşturulmuştur.

 

6585 Sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanuna eklenen Ek-1’inci madde ile; 

 

a) Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılması,

 

b) Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulması,

 

yasaklanmıştır.

 

Yukarıda a) bölümünde belirtilen fahiş fiyat artışı yasağına aykırı hareket edenlere 10.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar; b) bölümünde belirtilen yasağa aykırı hareket edenlere ise 50.000 TL’den 500.000 TL’ye kadar idari para cezası uygulanacaktır.

 

Üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin fahiş fiyat artışı ve stokçuluk uygulamalarına yönelik düzenlemeler yapmak, gerektiğinde denetim ve incelemelerde bulunarak idari para cezası uygulamak ve her türlü tedbiri almak amacıyla Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu oluşturulması öngörülmüştür. Kurul, Kanunda belirtilen kurumlar tarafından görevlendirilecek 13 üyeden oluşacaktır.

 

Kanunun tam metni aşağıda yer alan duyuru dosyamızda bulunmaktadır.

 

 

PAYLAŞ