Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Gelir Vergisi Stopaj Desteğine İlişkin Gelir Vergisi Genel Tebliği Seri No:297 Yayımlandı

 

Bu Tebliğ’e göre, 1.Şubat.2017 tarihinden itibaren işe alınan ve aşağıdaki şartları taşıyan ilave sigortalılar için ne ücret alırlarsa alsınlar asgari ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisine asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmının verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilmesi suretiyle yalnız özel sektör işverenleri desteklenmektedir.

Tebliğ’den önemli bazı başlıklar aşağıdaki gibidir;

-      Söz konusu ek istihdam, özel sektör işverenlerinin 2016 yılı Aralık ayına ilişkin olarak verdikleri aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirdikleri sigortalı sayısına 1.Şubat.2017 tarihinden sonra ilave olarak yeni işe aldıkları sigortalıları ifade ettiğinden, 1.Şubat.2017 tarihinden önce işe alınanlar için gelir vergisi stopajı teşviki uygulanmayacağı gibi bu işçilerin  işe alınmadan önce Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olması ile en az ve kesintisiz üç ay süreyle işsiz olması gerekmektedir.

-      Teşvikten yararlanılmaya başlanmasından sonra, gerek eski çalışanların gerekse de ilave istihdam edilenlerin 1.Ocak.2018 tarihinden önce işten çıkarılması nedeniyle, 2016 yılı Aralık ayındaki toplam istihdam edilen sigortalı sayısının üzerinde kalınmak koşuluyla, bir azalma meydana gelirse terkin edilecek vergi tutarının tespitinde, ilave istihdam amacıyla işe alınanlardan kalan sigortalılar dikkate alınacaktır. Bu durumda, sigortalılardan hangisi için teşvikten yararlanılacağı işveren tarafından serbestçe belirlenecektir.

-      Birden fazla işyerinde faaliyette bulunan ve her bir işyeri için ayrı ayrı aylık prim ve hizmet belgesi veren işverenler, ilave istihdamdan dolayı gelir vergisi stopajı teşvikine ilişkin şartları her işyeri için ayrı ayrı dikkate alacaktır. İşverenin birden fazla işyerindeki çalışanlarına yaptığı ücret ödemeleri ile ilgili tek Muhtasar Beyanname vermesinin bir önemi bulunmamaktadır.

-      Gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanmak isteyen işverenlerin Tebliğin ekinde yer alan “İstihdamın Teşvikine İlişkin Bildirim” doldurmaları ve Muhtasar Beyanname ekinde vermeleri zorunludur.

Söz konusu Tebliğ'e ulaşmak için lütfen tıklayınız.

PAYLAŞ