Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

İhracat Bedellerini Yurda Getirme Zorunluluğuna Uymamanın Yaptırımı

4/9/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 32 sayılı Karara ilişkin Tebliğ ile bu tarihten itibaren yapılacak ihracat bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde yurda getirilmesi ve %80 inin bir bankaya satılması zorunlu hale gelmiştir.

 

Aynı Tebliğ ile konunun takibinde bankalar görevlendirilmiştir. 180 günlük süre içinde yurda getirme ve bankaya satma zorunluluğuna uyulmaması halinde bunu tespit eden banka 5 iş günü içinde ihracatçının vergi dairesine durumu bildirecek, vergi dairesi de bildirimi aldıktan sonra 10 iş günü içinde ihracatçıya bir ihtarname göndererek ihracat bedelinin kapatılması için 90 gün ek süre verecektir. Mücbir sebep halleri saklı kalmak kaydıyla ihracat bedelinin en geç bu ek sürenin sonuna kadar kapatılması gerekmektedir.

 

Peki ihracat bedellerinin ek süre içinde de kapatılmaması halinde nasıl bir yaptırım uygulanacaktır? Bu sorunun cevabı 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’da yer almaktadır. Buna göre;

 

1) İhracat bedelini yukarıda bahsedilen süreler içinde yurda getirmeyenler, yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin %5’i kadar idari para cezasıyla cezalandırılacaktır.

 

2) Ancak, cezada bir indirim mekanizması da bulunmaktadır. Şöyle ki, idari para cezasına ilişkin karar kesinleşinceye kadar alacaklarını yurda getirenlere, yurda getirilmesi gereken paranın yüzde %2,5’inden fazla olmamak üzere 3 bin TL ile 25 bin TL arasında idari para cezası verilecektir.

 

3) Buna karşılık muvazaalı işlemlerde bulunanlara, yurda getirmekle yükümlü oldukları veya kaçırdıkları kıymetlerin rayiç bedeli kadar idari para verilecektir. 

 

Kabahatin konusunu yabancı para oluşturması halinde, idari para cezasının hesaplanmasında fiilin işlendiği tarih itibarıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bu paraya ilişkin "döviz satış kuru" esas alınacaktır.  

 

Hükmolunacak idari para cezasına, suç tarihi ile tahsil tarihi arasındaki süreler için 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında (halihazırda aylık %2), para cezası ile birlikte tahsil olunmak üzere, gecikme faizi uygulanacaktır. Gecikme faizinin hesaplanmasında ay kesirleri nazara alınmayacaktır.  

 

Fiilin tekerrürü halinde ise verilecek cezalar iki kat olarak uygulanacaktır.  

 

Saygılarımızla,

PAYLAŞ