Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi Uygulamasında Değişiklik

31/12/2019 tarihinde 5. mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 2019-32/56 sayılı Tebliğ ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ 2018-32/48 Tebliğde düzenlenmiş olan ihracat bedellerinin yurda getirilmesi ve %80’inin bir bankaya satılması zorunluluğuna ilişkin uygulamada aşağıda açıklanan önemli değişiklikler yapılmıştır.

 

1) Mal ihracatına ilişkin bedellerinin fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içerisinde yurda getirilmesi zorunluluğu devam etmektedir. Ancak, bu bedellerin %80’inin bankaya satılarak DAB’a bağlanması zorunluluğu kaldırılmıştır. 

 

Bankalarca ihracat bedellerin yurda getirildiğine dair Tebliğin 1 No.lu ekinde yer alan “İhracat Bedeli Kabul Belgesi” düzenlenecektir.

 

Ancak, Tebliğin Geçici 1 inci maddesinde ihracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınana kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi yerine bankalarca Döviz Alım Belgesinin kullanılması mümkündür denilmiştir. 

 

2) İhracat bedellerinin gümrük beyannamesinde beyan edilen döviz cinsinden farklı bir döviz cinsi ile getirilmesine imkan tanınmıştır.

 

3) İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin vade bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilmesi gerektiği Tebliğ hükmüne bağlanmıştır. Benzer bir hüküm İhracat Genelgesinin 4 üncü maddesinin  5 inci fıkrasında yer almaktaydı. Dolayısıyla, süregelen uygulamada bu bakımdan bir değişiklik olmayacaktır.

 

4) Yurda getirilen ihracat bedelinin bankaya satılması zorunluluğu kaldırıldığı için 2018-32/48 sayılı Tebliğin 7 nci maddesinde bu aşamada tanınan mahsuba ilişkin hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.

 

5) Dış ticaret mevzuatı hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilen mal ihraç ve ithalinde, tarafların aynı kişiler olması ve ihraç bedellerinin yurda getirilme süresi içinde kalınması kaydıyla, mal ihraç ve ithal bedellerinin bankalarca mahsubu mümkündü. Yapılan değişiklikle bu durumda mal ihraç ve ithal bedelinin mahsubuna ilişkin esasların Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenmesi öngörülmüştür. Yeni durumda mahsup yine mümkün olmakla birlikte koşulları ve uygulama esasları Bakanlık tarafından belirlenecektir.

 

6) Mücbir sebeplerin varlığı nedeniyle Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce verilen 24 aylık ek sürenin sonunda mücbir sebebin devamının belgelenmesi halinde açık ihracat hesabının kapatılmasına ilişkin talepler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacaktır. 

 

7) Mücbir sebep halleri dışında kalan, ancak bedel getirme süreleri içerisinde ihracat bedelinin yurda getirilmesine engel olan ve resmi kayıtlarla tevsik edilebilen durumların Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince haklı durum olarak değerlendirilebilmesine imkan tanınmıştır. 

 

Mücbir sebep halleri dışında haklı durumların varlığı halinde, ihracat hesaplarının kapatılmasına ilişkin altı aya kadar olan ek süre talepleri, firmaların haklı durumu belirten yazılı beyanına istinaden üçer aylık devreler halinde ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce, altı aylık süreden sonraki ek süre talepleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılmaktadır. 

 

8) Terkin limitleri ve terkinin uygulanma şekli konusunda değişiklik yapılmıştır. Yeni düzenlemeyle terkin yetkileri aşağıdaki şekilde paylaştırılmıştır.

 

Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla;

 

a) 30.000 ABD dolarına kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın, 

 

b) 30.000 ABD dolarından yüksek olmakla birlikte 100.000 ABD doları veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca ödeme şekline bakılmaksızın, 

 

c) 200.000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, 9 uncu maddede belirtilen mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce,

 

terkin edilmek suretiyle kapatılacaktır.

 

Bankalarca yapılabilecek terkin işlemleri 2018-32/48 sayılı Tebliğin 8 inci maddenin dördüncü fıkrasında belirtilen 90 günlük ihtarname süresi içerisinde ilgili Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince gerçekleştirilecektir.

 

9) Değişiklik yapan 2019-32/56 sayılı Tebliğin yürürlüğe girdiği 31/12/2019  tarihi itibariyle açık bulunan ihracat hesapları için ihracatçı lehine olan hükümler uygulanacaktır.

 

2019-32/56 sayılı Tebliğin tam metni duyuru dosyamızda yer almaktadır.

 

 

 

PAYLAŞ