Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA UYGULANMASI GEREKEN KONULAR HAKKINDA DUYURULAR

Varlık Barışı Kanunu Meclis Genel Kurulunda Kabul Edildi

Kanuna göre, gerçek veya tüzel kişilerce 15 Nisan 2013 tarihi itibariyle sahip olunan ve yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile varlığı kanaat verici bir belgeyle ispat edilen taşınmazlar, 31 Temmuz 2013'e kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle, bankalara veya aracı kurumlara ya da vergi dairelerine beyan edilerek bu değer üzerinden hesaplanacak yüzde 2 oranında verginin beyanın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi halinde; beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak (incelemeye başlanılmış olanlar hariç) olup diğer nedenlerle 1 Ocak 2013 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri ile takdir komisyonu kararları uyarınca Gelir, Kurumlar ve Katma Değer Vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, beyan edilen tutarlar mahsup edilerek tarhiyat yapılacaktır.

Bir vergi sigortası olan bu kanun hükmünden yararlanılması şirketinizin yararına olacaktır.

 

İş Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yaptırılma Zorunluluğu

6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Yasası yürürlüğe girmiş olup bu yasanın 10.maddesigereğince en az bir işçi çalıştıran tüm iş yerleri tehlike derecesine bakılmaksızın risk değerlendirmesi yapmak veya yaptırmak zorundadır.

 

Risk değerlendirmesi, iş güvenliği uzmanlarından profesyonel bir hizmet olarak alınabileceği gibi, işverenin oluşturduğu bir ekip tarafından gerçekleştirilebilecektir.

 

Kanun risk değerlendirmenin yapılmaması halinde 26. ıncı maddenin ç fıkrasında ceza hükümleri getirmiş olup bu madde hükmüne göre; işveren , risk değerlendirmesi yapmaması veya yaptırmaması halinde 3.000 TL, bu aykırılığın devam etmesi halinde ise her ay için 4.500 TL  para cezası ödeyecektir.

 

 

 

Yeni TTK Gereği 1.Temmuz.2013 Tarihinde Yürürlüğe Girecek Olan Ana Sözleşme Değişikliği

Yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre; şirketlerin ana sözleşmelerini en geç 01.07.2013 tarihine kadar tadile tabi tutmaları da gerekmektedir. Şirketlerin ana sözleşme değişiklikleri genel kurulda yapılmaktadır.

 

 

 

2013 Eylül Ayında Yürürlüğe Girecek Olan Elektronik Fatura Zorunluluğu

Madeni yağ lisansına sahip olan mükelleflerden (Shell, vb) ve/veya  ÖTV Kanununa ekli III Sayılı listedeki malları (yani; tütün alkol veya kolalı gazoz) imal ya da ithal eden mükelleflerden (Migros, Carrefour, vb.) 2011 takvim yılı içinde mal alışı yapanlar, satınlar aldıkları malın türüne, fiyatına, miktarına veya herhangi bir özelliğine bakılmaksızın, 2011 yılı gelir tablolarındaki brüt satış hâsılatı rakamları 25 Milyon TL veya daha yüksek ise elektronik fatura ve elektronik defter uygulamalarına dâhil olacaklardır.

Yukarıda sayılan mükelleflerden alış yapanların, farklı bir sektörde faaliyet göstermesi zorunluluk karşısındaki durumlarını etkilememektedir. Şu anda birçok mükellefimizin kapsam içinde olduğunu dahi bilmediğini düşünmekteyiz.

 

Örnek 1 ; 2011 yılında şirketinizin araç filosuna taşıt tanıma türü bir sistemle yakıt alıyorsunuz ve faturayı düzenleyen ana firma madeni yağ lisansına sahip ise söz konusu yıl brüt satış tutarınız da 25 milyon TL’yi geçiyorsa siz de e-fatura kapsamı dâhilindesiniz demektir.

Örnek 1 ;  Şirketinizin temsil ağırlama giderleri arasında Migros ya da Carrefour gibi marketlerden (ki bu ve bunun gibi kuruluşlar  ÖTV Kanunu III sayılı listedeki tütün alkol veya kolalı gazozu ithalatçısı olabilirler) alışınız var ise ve söz konusu yıl brüt satış tutarınız da 10 milyon TL’yi geçiyorsa siz de e-fatura kapsamına girdiniz demektir.

 

Yukarıda başlıklar altında vermeye çalıştığımız bilgiler hakkında müşavirliğimizce de danışmanlık hizmeti verilmektedir.

 

Bilgilerinize sunulur.

PAYLAŞ