Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Türkiye’de Yerleşik Kişilerin Döviz Kredisi Kullanımları Sınırlanıyor

 

25/01/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Parasının Kıymeti Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da değişiklik yapılmasına dair 2018/11185 sayılı Karar ile gerçek ve tüzel kişilerin döviz kredisi kullanımlarına sınırlama getirilmektedir. Bu düzenleme ile gerçek kişilerin ve herhangi bir şekilde döviz geliri olmayan şirketlerin döviz cinsinden borçlanarak risk almalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler ile halihazırda 15 milyon doların altında açık döviz pozisyonu bulunan 23 bin civarında şirket bu düzenlemeden doğrudan etkilenecektir. Düzenlemenin yürürlük tarihi 2 Mayıs 2018 olarak belirlenmiş olup uygulamanın detayları aşağıda açıklanmıştır.

 

1)  Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler yurt içinden ve yurt dışından döviz kredisi ve dövize endeksli kredi kullanamayacaktır.

 

2)  Döviz geliri olmayan şirketler, istisnai haller dışında yurt içindeki bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri ve finansman şirketlerinden ve yurt dışından döviz kredisi kullanamayacaktır.

 

3)  Döviz geliri olan şirketlerin toplam döviz kredisi, son üç mali yılda elde ettikleri döviz gelirleri toplamını aşamayacaktır. Ancak, döviz geliri olup kullanım tarihindeki kredi bakiyesi 15 milyon ABD doları veya üzerinde olan şirketler için bu sınır geçerli olmayacaktır.

 

4)  Türkiye’de yerleşik şirketlerin (döviz gelirleri olup olmadığına bakılmaksızın) aşağıdaki hallerde herhangi bir sınırlamaya tabi olmaksızın yurt içinden ve yurt dışından döviz kredisi kullanmaları mümkündür:

 

a) Kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketlerinin kullanacakları döviz kredileri.

 

b) Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon ABD doları veya üzerinde olan Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılacak döviz kredileri.

 

c) Yatırım teşvik belgesi kapsamında kredi almaları öngörülen Türkiye’de yerleşik kişiler tarafından kullanılacak döviz kredileri ile 24/12/2007 tarihli ve 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki (I) sayılı listenin 17 nci sırasında sayılan gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansmanı için kullanılacak döviz kredileri.

 

ç) Uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle ilgili olarak ihaleyi kazanan Türkiye’de yerleşik kişilerin veya Savunma Sanayii Müsteşarlığınca onaylanan savunma sanayii projelerini üstlenen Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

 

d) Kamu özel işbirliği modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeleri yürütmekle görevli olan Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

 

e) İhracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlere ilişkin bağlantılarını ve muhtemel döviz gelirlerini tevsik etmek kaydıyla, son üç mali yılda döviz geliri olmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin tevsik ettikleri muhtemel döviz gelirleri toplamını aşmayacak şekilde kullanacakları döviz kredileri.

 

f) Bakanlıkça belirlenecek esaslar dâhilinde Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

 

5)  Yukarıda sayılanlara ilave olarak Türkiye’de yerleşik şirketlerin döviz geliri olmasa da yurt içinden aşağıdaki şekillerde döviz kredisi kullanmaları mümkündür:

 

a) Bankaların Türkiye’deki şubelerinde teminat olarak bulundurulan döviz ve/veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatına (OECD) üye ülkelerin merkezi yönetimleri ile merkez bankalarınca ya da bunların kefaletiyle ihraç edilen yabancı para menkul kıymet tutarını geçmemek üzere Türkiye’de yerleşik kişilerin kullanacakları döviz kredileri.

 

b) Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararın eki (I) sayılı listenin 17 nci sırasında sayılan gümrük tarife istatistik pozisyonlarında yer alan makine ve cihazların (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) alımına ilişkin döviz üzerinden gerçekleştirilen finansal kiralama işlemleri.

 

6)  Döviz geliri, ilgili mevzuat ile belirlenen ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerden elde edilen gelir  şeklinde tanımlanmıştır.

 

Kredi bakiyesi ise yurt içinden ve yurt dışından temin edilen nakit döviz kredisi borçlarının geri ödemesi yapılmamış toplamı olarak tanımlanmıştır.

 

PAYLAŞ