Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Yönetim Kurulu Üyeleri Ve Üst Düzey Yöneticiler Sgk Prim Borçlarının Ödenmesinden Sorumludur

Bilindiği üzere 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun mük. 35 inci maddesinde kanuni temsilcilerin kamu alacağından sorumlulukları düzenlenmiştir. Bu madde hükmüne göre; tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından söz konusu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

 

Bu hüküm, vergi ve SGK prim alacaklarının da içinde bulunduğu kamu alacakları için sadece kanuni temsilcileri sorumlu tutmakta ve kanuni temsilcilerin sorumluluğuna gidilebilmesi için önce asıl borçlunun takip edilmesi ve bu takip neticesinde kamu alacağının tahsil edilememesi veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılmış olmasını şart koşmaktadır.

 

Bunun yanında, SGK prim alacakları ile ilgili olarak 5510 sayılı Kanunda özel hüküm bulunmaktadır. 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesine göre; Sosyal Güvenlik Kurumunun sigorta primleri ve diğer alacakları haklı bir sebep olmaksızın kanuni süresinde ödenmez ise işverenlerin yönetim kurulu üyeleri de dahil olmak üzere üst düzeydeki yönetici veya yetkilileri ile kanuni temsilcileri Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı işverenleri ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Görüldüğü üzere, 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesinde düzenlenmiş olan sorumluluğun kapsamı daha geniştir.

 

5510 sayılı Kanun SGK prim alacaklarında sorumluluk konusunda 6183 sayılı Kanundan aşağıdaki yönlerden farklıdır.

 

6183 sayılı Kanunun mük. 35 inci Maddesine Göre SGK Prim Alacaklarında Sorumluluk

5510 sayılı Kanunun 88 inci Maddesine Göre SGK Prim Alacaklarında Sorumluluk

Kanuni temsilciler müteselsilen sorumludur.

Kanuni temsilcilerin yanında (temsil ve ilzam yetkisi olmasa bile) yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticiler sorumludur.

Kanuni temsilcilerin sorumluluğuna gidilebilmesi için önce şirketin takip edilmesi, bu takip neticesinde prim alacağının şirketten tahsil edilememiş  veya tahsil edilemeyeceğinin anlaşılmış olması gerekmektedir.

Prim alacağı ile ilgili olarak kanuni temsilci, yönetim kurulu üyeleri ve üst düzey yöneticilerin sorumluluğuna gidilebilmesi için öncelikle işveren şirkete takip başlatılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. (Prim borcunun haklı bir sebep olmaksızın kanuni süresinde ödenmemiş olması yeterlidir.)

 

Anayasa Mahkemesi, 19/7/2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2015/11192 sayılı başvuru numaralı kararında; 5510 sayılı Kanunun 88 inci maddesi kapsamında şirketin kanuni süresinde ödenmeyen SGK prim borcunun, ödeme emri ile temsil yetkisi bulunmayan Şirket yönetim kurulu üyesinden istenmesinin mülkiyet hakkının ihlali olmadığına hükmetmiştir.

 

Şirketin kanuni temsilcisi, yönetim kurulu üyesi veya üst düzey yöneticisinin bu surette ödediği tutarlar için şirkete ve diğer sorumlulara genel hükümler kapsamında rücu etmesi mümkündür.

 

Saygılarımızla.

PAYLAŞ