Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

2014 Yılı Hatırlatmaları

 

e-Fatura'ya Geçiş İçin 3 Ay Ek Süre Tanındı.

433 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde;

e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan tüm mükellefler için e-fatura gönderme ve alma zorunluluğunun 01 Nisan 2014 tarihi itibariyle başlayacağı,

Bu tarihe kadar mal veya hizmet satışı dolayısıyla fatura düzenlemek zorunda olan mükelleflerin, genel hükümler çerçevesinde e-fatura düzenleyebilecekleri gibi kâğıt fatura da düzenleyebilecekleri,

Ancak sistemde kayıtlı kullanıcıların kendilerine gelen e-faturaları kabul etmek zorunda oldukları belirtilmektedir.

 

Elektronik Defter Tutma Zorunluluğu Getirilen Mükelleflere İlişkin Sirküler Yayınlandı.

26.11.2013 tarih ve 67 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Sirküleri’nde; 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile elektronik defter tutma zorunluluğu getirilen mükelleflerin durumları hakkında açıklamalar yapılmıştır.

Buna göre; elektronik defter tutma zorunda olan mükellefler, elektronik defter uygulamasına 2014 takvim yılı (Elektronik defter yazılımlarını kendi geliştiren mükelleflerin 1/9/2014 tarihi itibariyle elektronik defter test süreçlerini başarı ile tamamlamış olmaları gerekmektedir.) içerisinde geçmelerinin zorunludur.

a) Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayı içerisinde başvuranların 1/1/2015 tarihinden itibaren,

b) Elektronik defter uygulamasına 2014 Aralık ayından önce başvuranların en geç 2014 Aralık ayından başlamak üzere, geçeceklerdir.

 

01 Ocak 2014 Tarihinden İtibaren Belgelerde Zorunlu Olarak Bulunması Gereken Bilgiler

-MERSİS Numarası (MERSİS numarası yok ise tacirin sicil numarası),

-Ticaret unvanı,

-İşletmesinin merkezi

-Tacir internet sitesi oluşturma yükümlülüğüne  tabi ise (denetime tabi şirketler) tescil edilen internet sitesinin adresidir.

 

Yıllık Faaliyet Raporunun Hazırlanması

"Şirketlerin Yıllık Faaliyet Raporunun Asgari İçeriğinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" uyarınca tüm sermaye şirketlerinin 2013 yılı hesap dönemine ait yıllık faaliyet raporlarını en geç 28 Şubat 2014 tarihine kadar hazırlamaları gerekmekte.

 

433 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen e-Arşiv Uygulamasına ilişkin açıklamalar aşağıdaki gibidir

Vergi Usul Kanunu uyarınca kâğıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkân tanıyan e-Arşiv Uygulamasına ilişkin usul ve esaslar  açıklanmıştır.


a- Bu Tebliğ kapsamında e-arşiv uygulamasından yararlanan mükellefler 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında müşteriye verilen faturanın ikinci nüshasını mali mühürlü veya elektronik imzalı olarak elektronik ortamda saklayacaklardır.


b- Bu Tebliğ kapsamında, e-fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler faturayı kağıt ortamında alarak muhafaza ve istendiğinde ibraz edeceklerdir.


c- Vergi mükellefi olmayanlara (nihai tüketiciler) istemeleri halinde elektronik ortamda fatura iletilebilecektir. Kağıt fatura isteyen tüketicilere kağıt fatura verilecektir.
d- İnternet üzerinden satış yapan ve e-arşiv uygulamasından yararlanan mükellefler internet üzerinden yaptıkları satışlara ilişkin faturayı müşterilerine elektronik ortamda ileteceklerdir. İnternet üzerinden satış yapan ve Tebliğ’de belirlenen şartları taşıyan mükellefler 1/1/2016 tarihine kadar e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.

PAYLAŞ