Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

2020/3 Sayılı Uygulama İç Genelgesi İle Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Başvuruları Düzenlendi

24/3/2020 tarihinde mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan 518 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 3/1-b maddesi ile ana faaliyet alanı itibariyle alışveriş merkezleri dahil perakende, sağlık hizmetleri, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri dahil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, matbaacılık dahil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dahil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dahil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve konfeksiyon imalatı ve ticareti ile halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükellefler bakımından mücbir sebep hali ilan edilmiş ve bu mükelleflerin söz konusu Tebliğde belirtilen vergisel ödevleri ertelenmiştir.

 

Yine aynı Tebliğde yukarıda (Tebliğin 3/1-b maddesinde) bahsi geçen ana faaliyet alanlarının tespit edilmesinde Tebliğin yayımı tarihi itibarıyla vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodunun dikkate alınacağı; mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu itibarıyla yukarıda belirtilen sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığının tespitinde ana faaliyet kodu yerine fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanının esas alınacağı belirtilmiştir. 

 

Devamında, hatırlanacağı üzere mükelleflerin mücbir sebep durumlarını sorgulayabilecekleri sorgu ekranı interaktif vergi dairesi üzerinde hizmete açılmış, mükellefler kendi durumlarını interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulama imkanına sahip olmuşlardır.

 

3/4/2020 tarihli 2020/3 sayılı Uygulama İç Genelgesi ile aşağıdaki konular düzenlenmiştir.

 

A- Ana Faaliyet Kodunun Belirlenmesi ve Değişiklik Başvuruları

 

1) Mükellefin ana faaliyet alanlarının tespit edilmesinde 518 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin Tebliğin yayımı tarihi olan 24/3/ 2020 itibariyle vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu dikkate alıanacaktır. Ana faaliyet kodundan kasıt, mükellefin sicil kayıtlarında ilk sırada yer alan altı haneli NACE meslek kodudur. 

 

2) Mükellefin vergi dairesi kayıtlarındaki ana faaliyet kodu belirlenen sektörler arasında bulunmamasına rağmen ana faaliyet alanı olarak bu sektörlerden herhangi birisinde fiilen iştigal ettiğini ispat ve tevsik etmesi halinde, fiilen iştigal edilen ana faaliyet alanı dikkate alınacak ve sicil kayıtlarındaki ana faaliyet kodu yeni duruma göre düzeltilecektir. 

 

3) Ana faaliyet kodu değişikliği başvuruları, "Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Raporu" eklenmek suretiyle İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılacaktır. Özellikle birden fazla faaliyet kodu bulunan mükelleflerin, ana faaliyet kodu değişikliği için; mükellefin esas alınmasını istediği ana faaliyet alanından elde ettiği brüt hasılatın, diğer faaliyet kodlarından elde ettiği brüt hasılattan fazla olması şarttır.

 

Brüt hasılatın tespitinde;

 

a) 2019 hesap dönemi veya 2019 IV. geçici vergi dönemi, 

 

b) Özel hesap dönemine tabi mükelleflerde 2019 yılında sonuçlanan özel hesap dönemi, 

 

c) Bir yıldan kısa süredir faaliyette bulunan mükelleflerde faaliyette bulunulan dönem sonuçları 

 

dikkate alınacaktır.

 

B- Ana Faaliyet Kodu Değişikliği Başvurularının Değerlendirilmesi

 

4) Ana faaliyet kodunun değiştirilmesine yönelik başvuruları ve mükellefin mücbir sebep kapsamında olup olmadığını değerlendirmek amacıyla vergi dairesi başkanlıklarına bağlı olarak görev yapacak "Ana Faaliyet Kodu Değerlendirme Komisyonu" kurulması öngörülmüştür.

 

5) Komisyonlar,  grup müdürü, vergi dairesi müdürü veya müdür başkanlığında, vergi dairesi başkanı tarafından belirlenen toplam üç kişiden oluşmaktadır. (Komisyonlar oluşturulmaya başlanmıştır.) İş yüküne ve ihtiyaca bağlı olarak vergi dairesi başkanlığına bağlı olarak birden fazla komisyon kurulmasına vergi dairesi başkanı tarafından karar verilecektir.

Komisyon, üyelerinin tamamının katılımıyla toplanıp çoğunlukla karar alacaktır. Alınan kararlar tutanağa geçirilerek tüm üyeler tarafından imzalnacaktır. Komisyon başkanı ve üyelerinin herhangi bir nedenle görevlerinin başında bulunamamaları halinde, bunlara vekâlet edenler komisyonda görev yapabilecektir.

 

6) Başvurular 15 gün içinde değerlendirilerek karara bağlanacaktır.

 

Söz konusu İç Genelgenin tam metni aşağıda bulunan duyuru dosyamızda yer almaktadır.

 

 

 

PAYLAŞ