Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete’de Yayımlandı

 

10 Mart 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7099 sayılı Kanun ile yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla önemli sayılabilecek düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir:

 

1) Anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin kuruluş aşamasında defterlerin açılış tasdikleri ticaret sicil müdürlüklerince yapılacaktır.

 

2) Şirket kuruluşunun ticaret sicili memurluklarına bildirilmesi halinde yapılan bu bildirim Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılmış sayılacak ve ilgililerce ayrıca işyeri bildirgesi düzenlenmeyecektir.

 

3) Her tacir kullanacağı ticaret unvanını ve bunun altına atacağı imzayı ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verecektir. Tacir, tüzel kişi ise unvanla birlikte onun adına imzaya yetkili kimselerin imzaları sicil müdürlüğüne verilecektir. Böylelikle kuruluş işlemlerinde verilen imza beyanlarında noter onayı zorunluluğu kaldırılmıştır. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğ ile belirlenecektir.

 

4) Limited şirket kurucularının sözleşmedeki imzalarının noterce onaylanması uygulaması kaldırılmış ve şirket sözleşmesinin ticaret sicil müdürlüğünde yetkilendirilmiş personelin huzurunda imzalanması yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

5) Nakden taahhüt edilen payların itibari değerlerinin en az yüzde 25’inin tescilden önce ödenmesi şartı limited şirketler için kaldırılmıştır.

 

6) Harçlar Kanunu’nun 123 üncü maddesinin üçüncü fıkrası ile anonim ve limited şirketlerin kuruluş, pay devri, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev’i değişikliklerine ilişkin mevcut olan harç istisnası, kooperatiflerin aynı işlemleri için de tanınmıştır.

 

7) Kooperatifi temsile yetkili kılınan kimselerin isimlerinin, imzalarının ve bu yetkiye dayanan kararların kooperatif yönetim kurulu tarafından ticaret siciline verilmeden önce notere tasdik ettirilmesi uygulamasına son verilmiştir.

 

8) Şirketlerde, organ temsilcisi, bağımsız temsilci ve kurumsal temsilciye ilişkin uygulamada yaşanan sorunların önüne geçilmesi amacıyla 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 428 inci, 430 uncu ve 431 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır. Anonim şirketlerde, organ temsilcisi, bağımsız temsilci ve kurumsal temsilci belirlenmesine ilişkin hükümlerin uygulamada küçük ölçekli anonim şirketlere ek külfet getirmesi nedeniyle bu zorunluluk kaldırılmıştır.

 

9) Bürokrasinin azaltılması ve yapı ruhsatı işlemlerinin basitleştirilmesinin sağlanması amacıyla yapı denetim kuruluşlarının görevleri arasında yer alan yapı ruhsatının imzalanması yükümlülüğü kaldırılmıştır.

 

10) Gümrük işlemleri çerçevesinde alınan tahmil, tahliye, ardiye, saha içi taşıma ücretleri ve benzeri masraflar için azami sınır uygulamasına geçilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır.

 

PAYLAŞ