Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

7161 Sayılı Kanun İle Vergi Kanunlarında Yapılan Değişiklikler

18/1/2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7161 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi kanunlarında önemli sayılabilecek değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikler aşağıda özetlenmiştir.

 

1- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesine eklenen 17 no.lu bent ile Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış personele yapılan aylık ücret ödemelerinin gerçek safi değerinin %70’inin gelir vergisinden istisna edilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Ayrıca bu oranı %100’e kadar artırma ve sıfıra indirme konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.

 

Gelir Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fırkasının iki numaralı bendine göre Türk Hava Kurumu ile kanuni veya iş merkezi Türkiye’de bulunan müesseselerde uçuş maksadıyla görevlendirilen, hava aracının sevk ve idaresiyle görevli pilotlar ile uçuş esnasında uçak içinde hizmet veren yetkili sivil havacılık otoritesince sertifikalandırılmış personele fiilen uçuş hizmeti dolayısıyla yapılan uçuş tazminatı niteliğindeki ödemeler gelir vergisinden müstesna idi.

 

Bu şekilde sadece fiili uçuş için tanınan ve %100 oranında uygulanmakta olan istisna uygulamada sıkıntılar yaratabilmekte, yapılan ödemenin fiili uçuş hizmeti karşılığı olup olmadığının değerlendirilmesi konusunda görüş ayrılıkları ortaya çıkabilmekteydi.

 

Gelir Vergisi Kanununun 29/2 maddesinde yer alan uçuş tazminatı istisnasının bu kısmı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının 17 numaralı bendine alınırken, istisnanın kapsamı sadece fiili uçuş için ödenen uçuş tazminatlarını değil ilgili personele ödenen tüm ücreti kapsayacak şekilde genişletilmiş ve fakat istisna oranı gerçek safi ücretin %70’i ile sınırlandırılmıştır. Cumhurbaşkanına istisna oranını %100’e kadar artırma ve sıfıra indirme konusunda yetki verilmiştir.

 

Bilindiği üzere ücretin gerçek safi değeri, işveren tarafından verilen para ve ayınlarla sağlanan menfaatler toplamından, Gelir Vergisi Kanununun 63 üncü maddesinde sayılan indirimler düşüldükten sonra kalan, gelir vergisine esas olan tutardır. Ücrete tanınmış olan %70 oranındaki istisna işte bu tutar üzerinden hesaplanacaktır.

 

Bu düzenleme 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 18/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

2- 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar için Gelir Vergisi Kanununun geçici 76 ncı maddesinde düzenlenmiş olan gelir ve kurumlar vergisi istisnası 31/12/2023 tarihine kadar uzatılmıştır. Bu değişiklik 1/1/2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 18/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

3- 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun Geçici 9 uncu maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle 2017 ve 2018 yıllarında yapılan imalat sanayi yatırımları için aynı Kanunun 32/A maddesindeki teşviklerden daha yüksek oranda yararlanılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki veren düzenlemenin kapsamına 2019 yılında yapılan imalat sanayi yatırımları da dahil edilmiştir. Ayrıca,  Cumhurbaşkanına söz konusu maddenin uygulama süresini uzatma konusunda yetki verilmiştir.

 

4- 3065 sayılı KDV Kanununun 13/j maddesine “yenilenebilir ve diğer enerji” ibaresi eklenerek organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin yenilebilir ve diğer enerji (jeotermal, güneş, rüzgar, vb.) tesislerinin yapımına ilişkin kendilerine veya kendileri tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV’den istisna edilmiştir.

 

5- 3065 sayılı KDV Kanununun 13 üncü maddesinin birinci fıkrasına eklenen (n) bendi ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayın teslimleri KDV’den istisna edilmiştir. Bu düzenleme 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 18/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

6- 3065 sayılı KDV Kanununun 24/c maddesine hüküm eklenmek suretiyle kur farklarının KDV’ne tabi olduğu konusu kanun hükmüne bağlanmıştır. Bu düzenleme 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 18/1/2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

7- 3065 sayılı KDV Kanununun Geçici 35 inci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle kentsel dönüşüm projeleri kapsamında trampa yoluyla kamulaştırılan taşınmazların Hazineye devrinden dolayı kazanç oluşmayacağına ve aynı işlemler ile ilgili teslimlerin KDV’den istisna tutulacağına yönelik hükümlerin uygulanma süresi 31/12/2020 tarihine kadar uzatılmıştır.

 

8- 3065 sayılı KDV Kanununun Geçici 37 inci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle imalat sanayi yatırımları üzerindeki KDV’den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla bu yatırımlar nedeniyle 2017 ve 2018 yıllarında yapılan inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilen KDV’nin iade edilmesine yönelik uygulamanın 2019 yılında da sürdürülmesi sağlanmıştır.

 

Cumhurbaşkanına bu süreleri uzatma konusunda yetki verilmiştir.

 

9- 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanuna ekli III sayılı listenin (A) cetvelinde değişiklik yapılmak suretiyle şalgam suyu ile Türk Gıda Kodeksine göre çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içecekler ÖTV’nin kapsamı dışına çıkarılmıştır.

 

Aynı Kanuna eklenen Geçici 8 inci madde ile 18/1/2019 tarihinden önce ithal veya teslim edilen şalgam suları ile Türk Gıda Kodeksine göre çeşnili ve aromalı/aromalandırılmış içme sütleri ile bebek ve devam sütü sayılan içecekler ile ilgili olarak ÖTV ve bu vergiye isabet eden KDV tarhiyatı yapılmayacağı; daha önce yapılmış olan tarhiyatlardan ve kesilmiş olan cezalardan varsa açılmış olan davalardan feragat edilmesi şartıyla vazgeçileceği, tahakkuk eden tutarların terkin edileceği, ancak tahsil edilmiş olan tutarların red ve iade edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.

 

10- Varlık finansmanı fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler nedeniyle lehe aldıkları paralar BSMV’den istisna edilmiştir.

 

 

Duyurumuz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

 

Bu duyurumuzda yer verilen bilgiler duyuru tarihi itibarıyla geçerli olup, duyuru tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

PAYLAŞ