Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

7351 Sayılı Kanun ile Vergi Kanunlarında Yapılan Değişiklikler

Bireysel emeklilik sistemi ile ilgili hükümlerin yanı sıra vergi kanunlarında da yeni düzenlemeler öngören 7351 sayılı “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununu ile  Bazı Kanunlarda  ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 22/01/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Bu duyurumuzda 7351 sayılı Kanun ile vergi kanunlarında yapılan değişiklikler özetlenmiştir.

 

1) Girişim sermayesi yatırım fonları dışındaki yatırım fonlarından elde edilen kar paylarına da kurumlar vergisi istisnası tanınmıştır.

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5/1-a bendine göre kurumların tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonları ve ortaklıklarından elde ettikleri kar payları kurumlar vergisinden istisnadır. 

 

Bu defa söz konusu bende eklenen hüküm ile kurumların, tam mükellefiyete tabi diğer yatırım fonu katılma paylarından elde ettikleri kâr payları da (portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçları bulunan yatırım fonlarından elde edilen kazançlar hariç) kurumlar vergisinden istisna edilmiştir.

 

Bu istisna hükmü, 1/1/2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

2) İhracatçı ve imalatçı kurumların kurumlar vergisi oranı 1 puan indirilmiştir.

 

Bilindiği gibi kurumların 2022 kazançlarına uygulanacak kurumlar vergisi oranı %23’tür. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine eklenen fıkralar ile;

 

a) İhracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacağı,

 

b) Sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların münhasıran üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli uygulanacağı,

 

hüküm altın alınmıştır.

 

Bu 1 puanlık kurumlar vergisi indirimi, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesi kapsamındaki diğer indirimler uygulandıktan sonra kurumlar vergisi oranı üzerinden yapılacaktır.

 

Örneğin, KVK’nun 32/6 maddesine göre payları Borsa İstanbul Pay Piyasasında ilk defa işlem görmek üzere en az %20 oranında halka arz edilen kurumların (bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketleri hariç) paylarının ilk defa halka arz edildiği hesap döneminden başlamak üzere beş hesap dönemine ait kurum kazançlarına kurumlar vergisi oranı 2 puan indirimli olarak uygulanır. Bu şartları taşıyan bir kurumlar vergisi mükellefinin aynı zamanda ihracatçı veya imalatçı olması durumunda önce paylarının halka arz edilmiş olması nedeniyle kurumlar vergisi 2 puan indirimli uygulanacak, daha sonra ihracatçı veya imalatçı olması dolayısıyla gerekli şartları taşıyorsa bu kazancına kurumlar vergisi 1 puan daha indirilerek uygulanacaktır.

 

Bu hüküm, 1/1/2022 tarihinden, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde 2022 takvim yılında başlayan özel hesap döneminin başından itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere Kanunun yayımı tarihindeyürürlüğe girmiştir.

 

3) Vergi iadeleri ile ilgili açılan davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için  teminat şartı getirilmiştir.

 

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin (4) numaralı fıkrasına eklenen hüküm ile vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde ellisi oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyeceği düzenlenmiştir. Bu düzenleme, Kanunun yayım tarihi olan 22/1/2022 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

PAYLAŞ