Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

ASGARİ KURUMLAR VERGİSİNİN HESABINDA GEÇMİŞ YIL ZARARLARININ İNDİRİLMEMESİ HUSUSUNDA DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERDİ

28.09.2024 tarihli ve 32676 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 23 Seri No.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'ne eklenen (Seri No:1) eklenen "32.5.Yurtiçi asgari kurumlar vergisi" bölümünün "32.5.4." ve "32.5.6." alt bölümlerinin yedinci paragrafları ile "32.5.6." alt bölümünde yer alan 3. ve 5. örneklerin, geçmiş yıl zararlarını ilgilendiren kısımlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açılmıştır. Danıştay 3. Dairesi tarafından Esas No:2024/5700 sayılı Kararla yürütmenin durdurulması kararı verilmiştir. Kararda;

"Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri bir arada değerlendirildiğinde, 7524 sayılı Kanun'un 36. maddesiyle 5520 sayılı Kanun'a eklenen "Yurt içi asgari kurumlar vergisi" başlıklı 32/C maddesinde, Kanun'un 32. ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacağı ve yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken 1. fıkrada belirtilen kurum kazancından 2. fıkrada sayılan istisna ve indirimlerin düşüleceğinin belirtildiği, bunların dışında asgari verginin matrahının hesaplanmasına yönelik başkaca bir belirleme yapılmadığı ve davalı idareye matrahın belirlenmesine yönelik bir yetki verilmediği gibi indirim ve istisnalar dışında kalan diğer unsurların asgari verginin matrahından düşülmesine izin verilmeyeceğine dair bir yasal düzenleme de bulunmadığı anlaşılmış olup geçmiş yıl zararlarının asgari kurumlar vergisi matrahından düşülmeyeceği ve asgari kurumlar vergisinin hesaplanmasında dikkate alınacağına ilişkin dava konusu düzenlemede hukuka uygunluk bulunmadığı ve uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğmasına yol açabileceği sonucuna ulaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin kabulü gerekmiştir.

Öte yandan, geçmiş yıl zararlarının, dönem sonu ve dönem başı öz sermaye karşılaştırması sonucu ticari bilanço zararı (gider fazlalığı durumu) olarak ortaya çıkabilmesinin yanında çeşitli istisnalardan faydalanılması sonucu mali zarar (zarar olsa dahi indirilebilecek indirim ve istisnaların ticari bilanço karından/zararından düşülmesi durumu) olarak da ortaya çıkabilmesi de mümkündür. Düzenlemenin amacının, çeşitli indirim ve istisnalar nedeniyle düşük vergilemenin önlenmesi olduğu belirtilmesine karşın bu mahiyette olmayan gider fazlalığından kaynaklanan geçmiş yıl zararlarının asgari vergi matrahından düşülmesine izin verilmemesi, ticari bilanço zararı üzerinden %10 oranında vergi alınmasına yol açacağından kurumlar vergisinin konusunun, Kanun’un 1. maddesinde sayılan kurumların kazançları olduğu dikkate alındığında, geçmiş yıl zararından dolayı vergiye tabi kazancı olmayan bir mükellefin dava konusu düzenleme nedeniyle vergi ödemek zorunda kalacağı da açıktır."

hükmüne yer verilmiştir.

Bu durumda, İdarenin yürütmeyi durdurma kararına itiraz hakkının saklı olması ve iptal talebine ilişkin henüz nihai kararın verilmemesi hususlarının da dikkate alınmasıyla birlikte Danıştay 3. Dairesinin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararı sonucunda asgari kurumlar vergisi matrahının hesabında geçmiş yıl zararları indirim konusu yapılacaktır.

Bu hususta da açıklamaların yapıldığı TV41 televizyonunda Vergi Ortağımız Sedat Çırtlık'ın eski Kocaeli ve İstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver ile birlikte katıldıkları 14.02.2025 tarihli "Ekonomi Kulübü" programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://youtu.be/8SzZiS9U4z8?si=yjHAFMVXAOHyqV35

PAYLAŞ