Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

BAZI KAMU ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE VARLIK BARIŞINA İLİŞKİN KANUN TASARISININ GETİRDİKLERİ

 

 

Tasarı, Cumhuriyet tarihinin  32 . mali af yasasıdır. Varlık barışı ile birleştirildiği   için  de en geniş kapsamlı yasa kabul edilmelidir.  Son on yılda çeşitli adlarla çıkartılmış  beşinci mali af yasası olmaktadır.

 

Tasarı, birikmiş  vergi ,sigorta borçlarının yapılandırılması ile halen %16.40 olarak uygulanmakta olan gecikme zammı yerine makul ÜFE oranı ile  ödenebilmesi imkanı getirmektedir.  Öte yandan incelemelerde ve  yargı organlarında birikmiş dosyaların azaltılması sağlanmaktadır.

 

I)                   YASA TASARISININ ÖZETİ :

 

14 maddeden oluşmaktadır. Ana hatlarıyla altı başlık halinde özetlenmesi mümkündür:

 

1)      DEVLETE OLAN BORÇLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI.

 

  2016 Haziran sonu itibariyle vadesi geldiği halde ödenmemiş kamu borçlarının ( Maliye Bakanlığı  ve  Belediyeler tarafından alınan  vergi, resim, harçlar, fon payı ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları Devlet İhale Kanunu'na göre alınan ecrimisiller ve buna bağlı gecikme zamları,

 

Gümrük idareleri tarafından alınan ve bu Kanun'un ilgili bölümlerinde geçen bazı gümrük vergileri, para cezaları ve gecikme zamları ,Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahsil edilen  sigorta primi, emekli keseneği, kurum karşılığı ,işsizlik sigortası, destekleme primi, isteğe bağlı sigorta primi gibi   borçların  )  FAİZİ DÜŞÜRÜLEREK YENİDEN HESAPLANIYOR VE UZUN VADELİ TAKSİDE BAĞLANIYOR.

 

Bu borçlar, üzerlerindeki faiz yükü ,(gecikme faizi ve zammı yerine enflasyon oranı dikkate alınıp  ) azaltılarak  en çok 36 ayda 18 taksit halinde ödenmesi imkanı getiriliyor.  Ayrıca bu  taksitlendirme  sırasında  sadece  çok düşük bir vade farkı ( Örn 36 ay için %24 gibi) uygulanacak.

Yani  aftan yararlanmak isteyen kişileri için ;

Ödenmemiş kamu borçları içerisindeki faiz yükü önce   üçte bire hatta bazı hallerde dörtte bire düşürülerek borç yeniden hesaplanacak  , borç dondurularak 36 aya kadar vadeye bağlanacak ( sadece  36 ay için düşük %24 kadar bir vade farkı alınacak ) ,peşin  ödeyene faizler üzerinden  ayrıca indirim sağlanacak, ilk iki taksidi  zamanında ödemiş olanların   ayrıca  her yıl iki taksidi aksatmasına   göz yumulacak.

 

2)VERGİ İNCELEMELERİNE TABİ TUTULMAMA GARANTİSİ

 

Mükellefeler,  son beş yıldaki   (2011-2015) Gelir ,Kurumlar Vergisi ve stopaj beyanları  ve KDV beyanlarını belli oranda yükseltmeleri ve artan kısım üzerinden çıkacak vergiyi taksitle ödemeleri halinde bu yıllara ait  beyanlarının Maliye Bakanlığı tarafından  hiç   incelenmeyeceği teminatını elde etmektedirler.

 

Bu durumda , Gelir ve Kurumlar  vergileri için BEYANLARIN   2011 yılı için  %35 ,2012 İÇİN %30, 2013 İÇİN %25 ;2014 İÇİN % 20 VE 2015 İÇİN % 15 YÜKSELTİLMESİ VE  ARTAN KISIM ÜZERİNDEN  % 20 VERGİ ÖDENMESİ YETERLİ OLACAKTIR.

 

Muhtasar ( stopaj) beyannamelerin incelenmemesi için ise ÖDENEN  STOPAJ VERGİLERİNİN    2011 yılı için  %6 ,2012 İÇİN %5, 2013 İÇİN %4 ;2014 İÇİN % 3  VE 2015 İÇİN % 2 YÜKSELTİLMESİ GEREKMEKTEDİR.

 

KDV BEYANNAMELERİ YÖNÜNDEN İNCELENMEMEK İÇİN İSE HESAPLANAN KDV  ( KESİLEN FATURALARDAKİ )NİN HER YIL İÇİN   2011 yılı için  % 3,5  ,2012 İÇİN % 3, 2013 İÇİNN %2,5 ;2014 İÇİN % 2 VE 2015 İÇİN % 1,5 YÜKSELTİLMESİ YETERLİ  OLACAKTIR.

 

Bu artırımları yapan  mükellefler , artırım yaptıkları  dönemlerin  vergileri ile ilgili vergi incelemesine  tabi tutulmayacaklardır. ( Hatta sahte belge kullanan mükelleflerin bile bu  fırsattan  yararlanmasına imkan tanınmıştır.)

 

3)HALEN  VERGİ İNCELEMESİ SÜREN  MÜKELLEFLERE   ,İNCELEME BİTTİKTEN SONRA   ÇIKACAK  VERGİLERDE  İNDİRİM   VE CEZALARIN SİLİNMESİ

 

Vergi incelemesi  başlamış ve  sürmekte olan mükellefler, inceleme bitimini  takiben çıkacak verginin yarısını enflasyon farkıyla birlikte öderler  ise  ceza ve gecikme faizini ödeme külfetinden kurtulmaktadırlar.

 

4) MAHKEMELERDE DAVASI GÖRÜLMEKTE OLAN VERGİLERDE İNDİRİM VE CEZANIN SİLİNMESİ

 

Halen Vergi Mahkemesi aşamasında olan davalarda , mükellefller dava konusu verginin yarısını enflasyon farkıyla birlikte taksitle  öderler  ve davadan vazgeçerler ise ceza ve gecikme faizini ödemekten kurtulacaklardır. Eğer dava temyiz aşamasında ise ,ilk derecede kazanan mükellefin  verginin % 20 sini ,kaybeden mükellefin  ise verginin tamamını enflasyon farkıyla ödeyerek ,faiz ve ceza affından yararlanması mümkündür.

 

5)  MUHASEBE KAYITLARININ DÜZELTİLMESİ

 

A)     İŞLETMELERDEKİ  FATURASIZ MALLARIN  VE DEMİRBAŞLARIN  DEFTERLERE KAYDEDİLMESİ

 

Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefleri ,daha önce faturasız satın aldıkları veya ürettikleri halde kayıtlarına almadıkları mallarını veya demirbaş ,makine teçhizatlarını RAYİÇ BEDELLE defterlerine kaydedecekler . Bunun için sadece % 10 oranında ( indirimli oran KDV de yarısı) KDV yi takip eden ay içerisinde  Vergi dairesine ödeyeceklerdir.

Bu KDV,mal için indirim konusu yapılabilecektir. Demirbaş için indirim yok. Kayıt dışı emtianın karşılığının ortaklar tarafından işletmeden çekilmesi ,kar dağıtımı sayılmayacaktır.

 

B)FATURASIZ SATILMIŞ MALLARIN  KAYITLARDAN ÇIKARTILMASI

 

Eğer Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin kayıtlarında   daha önce  faturasız satış yaptıkları için şişkinlik var ise , bu fırsatta  maliyetlerine kendi   kar oranlarını ekleyerek  tek bir fatura kesecekler ( buna ait KDV ve vergileri ödemek kaydıyla) ve kayıtlarını düzelteceklerdir.

 

C)İŞLETME SAHİPLERİNİN FİRMADAN ÇEKTİĞİ PARALARIN KAYITLARDAN ÇIKARTILMASI

 

BİLANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN KURUMLAR VERGİSİ  MÜKELLEFLERİ nin ,patron ve yönetcilerinin işletmeden çektikleri  ( veya açıktan ödedikleri  )halde  ,kayıtlarında  veya kasalarında görünmeye devam eden hayali  paralar var ise ,bunlar üzerinden % 3 vergi ödeyerek  bunları kayıtlarından silebileceklerdir.

 

6) YURTDIŞI    VE   YURTİÇİNDEKİ KAYIT DIŞI VARLIKLARIN  YASALLAŞTIRILMASI İMKANI 

 

Yurtdışında  bulunan   PARA, DÖVİZ , ALTIN ,MENKUL KIYMET, VE SERMAYE PİYASASI ARAÇLARI İLE HER TÜR GEMİ,YAT VE SU ARAÇLARINI YIL SONUNA KADAR  Türkiye ye getirenler  hakkında   vergi yasaları dahil hiçbir  yasa yönünden inceleme ,tarhiyat ,araştırma ,soruşturma ,kovuşturma  yapılmayacaktır. Bu varlıkların başkası  nam ve hesabına da yurda getirilmesi de  mümkündür .

 Bu kişiler bu varlıklarını diledikleri şekilde kullanacaklardır. Eğer bu varlıkları getirenler Gelir ve Kurumlar Vergisi mükellefi ise dilerlerse  bunları defterlerine de  kaydedebilirler.

 

Getirilen bu değerler için  hiçbir vergi ödenmesi söz konusu değildir.

 

Bu uygulamanın geçen hafta  geri çekilen tasarıdan farkı şunlardır:

 

a)      Yurtdışı alacak ve taşınmazlar af kapsamından çıkartılmıştır

b)      Paraların banka üzerinden transferi şartı yine yoktur. Paraların gümrüklerden bavullarla getirilmesi de mümkündür.

c)      YURTİÇİ kayıt dışı varlıklar  da kapsama alınmıştır.

d)     Gemi, yat ,su araçları için de yasadan yararlanılma imkanı gelmiştir.

e)       Önceki tasarıda araştırma ve kovuşturma yapılmayacak yasalar ismen sayılmış iken bu kez  yasalar ismen zikredilmeden genel bir ifade kullanılmıştır.

f)       Hala    Türk olmayan kişi ve kurumların  da bu yasa kapsamında Türkiye ye servet  transferleri teşvik edilmektedir.

g)      Bu  varlıkların sağlandığı kaynaklarla ilgili vergi affı getirilmemektedir. Bu amacı olan mükellefler beyanlarını  diğer af hükümlerinden ( örn matrah artırımı) yararlanmaları tamamlayıcı olacaktır.

 

TASARIYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

PAYLAŞ