Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Döviz Cinsinden Sözleşme Yasağı Konusunda Sorulan Sorulara Hazine ve Maliye Bakanlığının Yanıtları

Hazine ve Maliye Bakanlığı internet sitesinde yayımladığı duyuru ile döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşme yasağı konusunda sıkça sorulan soruları yanıtlamıştır. Böylelikle uygulamada tereddüt yaratan pek çok konu açıklığa kavuşturulmuştur.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığının sorulara vermiş olduğu yanıtların tam metni ekteki duyuru dosyamızda yer almaktadır.

 

Uygulamada tereddüt yaratan konulardan bazılarına ilişkin Bakanlığın vermiş olduğu yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

 

1) Tebliğin 8 inci maddesinin 24 üncü fıkrasına göre devam etmekte olan sözleşme bedellerinin Türk Lirasına çevrilmesinde Ekim ayına kadar TÜFE artış oranı ne olacaktır?

 

2018 yılı ilk dokuz aylık toplam %19,37 olacaktır.

 

2) Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketleri ne anlama gelmektedir?

 

Sermayesinin yarısından fazlası Türk Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek amacıyla kurulmuş bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olan ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, İŞBİR, ASPİLSAN gibi şirketler ifade edilmektedir.

 

 

3) Yazılım ve donanımlar yurt içinde üretilmişse, bunlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmeleri bu Tebliğ değişikliğinden muaf mıdır?

 

Muaf değildir. Yurt içinde üretilen yazılım ve donanımlara ilişkin lisans ve hizmet sözleşmelerinde sözleşme bedellerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün değildir.

 

4) Kamu kurum ve kuruluşu tanımına hangi kurum ve kuruluşlar giriyor?

 

Kamu kurum ve kuruluşları 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun I, II, III ve IV sayılı cetvellerinde bahsedilen Kurum ve İdareler ile doğrudan ve dolaylı olarak en az %50'si bu kurum ve idarelere ait olan şirketleri kapsamaktadır.

 

5) Sigorta sözleşmeleri bu Tebliğ değişikliği kapsamında mıdır? 

 

Sigorta sözleşmeleri Tebliğ kapsamına girmemektedir. Ancak, Tebliğ uyarınca döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılması mümkün olmayan sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerinden birinin sigorta sözleşmesi olması durumunda bu sigorta sözleşmesinin döviz cinsinden veya döviz endeksli olarak yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

6) Tebliğ’e aykırı davranmanın yaptırımı nedir?

 

Tebliğ’e aykırılıklara ilişkin Türk Parası Kıymetinin Korunması Hakkında 1567 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında 3.000-25.000 TL tutarında (yeniden değerleme oranları dikkate alındığında yaklaşık 6.300-55.000 TL) idari para cezası sözleşmenin her bir tarafı için ayrı ayrı olmak üzere uygulanacaktır. Tekerrür durumunda ise bu cezalar iki katı olarak uygulanmaktadır.

 

7) Menkul kıymet sözleşmelerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak akdedilmesi serbest midir? 

 

Evet, serbesttir.

 

8) İstisna sağlanan sözleşmelerde taraflardan birinin TL’ye dönme talebi olursa ve taraflar arasında mutabakat sağlanamazsa sözleşmenin TL’ye çevrilme zorunluluğu var mıdır? 

 

Eğer istisna örneğin on ikinci fıkrada olduğu gibi yalnızca sözleşmenin bir tarafına tanınmışsa ve istisna tanınan taraf sözleşmeyi döviz ya da dövize endeksli olarak devam ettirme hakkını kullanmak istemiyorsa sözleşme bedeli TL’ye dönmek zorundadır. Ancak istisna taraflardan birine değil de sözleşme türüne genel olarak tanınmışsa sözleşme bedelinin TL’ye dönmesi için her iki tarafın da mutabakatı gerekir, tek bir tarafın istemesi yeterli değildir.

 

 

PAYLAŞ