Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

E-Defter Tebliğinde Değişiklik Yapıldı

19/10/2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3) ile e-defter uygulaması konusunda önemli değişiklikler yapılmıştır. Söz konusu Tebliğ sonrası e-defter uygulaması bu duyurumuzda özetlenmiştir.

 

1) e-Defter Uygulamasına Dahil Olma Zorunluluğu

 

Tebliğde aşağıda sayılan mükelleflerin e-defter uygulamasına geçmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

1-    e-Fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu bulunan mükellefler

 

2-   Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler

 

Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığına, yapılan analiz veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli ya da vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellefleri veya mükellef gruplarını faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın, yazılı bildirim yapmak ve geçiş hazırlıkları için en az 3 ay süre vermek suretiyle e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirme konusunda yetki verilmiştir. 

 

e-Defter uygulamasına geçme zorunluluğu olduğu belirtilen mükelleflerin; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev’i) değişikliğine gitmeleri halinde, devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev’i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükelleflerin de elektronik defter uygulamasına geçmeleri zorunludur. Bu durumda uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemez.

 

2) e-Defter Uygulamasına Geçiş Süreleri

 

Mükelleflerin e-defter uygulamasına geçmeleri gereken tarihler aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.

 

Kapsama Girenler

e-Defter Uygulamasına Geçiş Tarihi

2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler

1/1/2020

2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler

1/1/2021

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (I) sayılı liste kapsamındaki mallar nedeniyle EPDK’dan lisans alanlar (bayilik lisansı dahil) veya aynı Kanuna ekli (III) sayılı liste kapsamındaki malların imal, inşa veya ithalini 2019 yılında gerçekleştirenler

1/1/2021

İnternet  üzerinde aracı hizmet sağlayıcıları, internet reklamcılığı hizmet aracıları ile gerçek ve tüzel kişilere ait gayrimenkul ve motorlu araç vasıtalarının satılmasına veya kiralanmasına ilişkin ilanları yayınlayan internet sitelerinin sahipleri veya işleticileri

1/1/2021

Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle iştigal eden mükellefler

1/1/2020

19/10/2019 tarihi itibarıyla Türk Ticaret Kanununun 397 nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca bağımsız denetime tabi olan şirketler

1/1/2020

Gelir İdaresi Başkanlığınca, yapılan risk analizi veya inceleme çalışmaları neticesinde riskli veya vergiye uyum düzeyi düşük olduğu tespit edilen mükellef veya mükellef grubu içerisinde olduğu değerlendirilerek, faaliyet, sektör ve ciro tutarına bağlı olmaksızın  e-defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilenler

Kendilerine tanınacak süre içerisinde

 

3) e-Defter Dosyalarının Oluşturulması ve Beratların e-Defter Uygulamasına Yüklenmesi

 

e-Defter uygulamasına dahil olanlar, edefter.gov.tr adresinde duyurulan format ve standartlara uygun olarak aylık dönemler itibarıyla e-Defterlerini oluşturmaya ve saklamaya başlayacaklardır. 

 

e-Defter uygulamasına dahil olan mükellefler dahil oldukları aydan itibaren söz konusu defterlerini kağıt ortamında tutamazlar. Bu mükelleflerin kağıt ortamında tuttukları defterler hiç tutulmamış sayılır.

 

Uygulamadan yararlananlar aylık dönemler halinde oluşturacakları e-Defter ve berat dosyalarını, aşağıda belirtilen sürelerde oluşturmak, NES veya Mali Mühürle zaman damgalı imzalamak/onaylamak ve berat dosyaları e-Defter uygulamasına yüklemek suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığınca onaylı halini almak zorundadırlar:

 

1- Defter ve berat dosyalarının ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar,

 

2- Hesap dönemlerinin son ayına ait defter ve berat dosyaları, gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayın son gününe kadar.

 

Ancak, Tebliğ ile getirilen önemli yeniliklerden birisi e-defter berat dosyalarının geçici vergi dönemler bazında sisteme yüklenebilmesine imkan verilmiş olmasıdır.

 

Buna göre dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e-defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı ayrı olmak üzere, ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar (son dönem geçici vergi dönemine ilişkin ayların defter ve berat dosyalarının gelir vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar, kurumlar vergisi mükelleflerinde ise kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar) oluşturma, NES veya Mali Mühürle imzalama/onaylama ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleyerek Gelir İdaresi Başkanlığınca onaylı halini alma imkanından yararlanabilecektir.

 

Tercihlerini yukarıda belirtilen süre içerisinde bildirmeyen mükelleflerin aylık periyotlar halinde yüklemeyi tercih ettikleri kabul edilecektir.

 

Yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde defter ve berat dosyalarının oluşturulması, NES veya Mali Mühürle imzalanması/onaylanması ve Gelir İdaresi Başkanlığınca (GİB) onaylı berat dosyalarının alınması konusundaki süreler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

 

Dönem

Aylık Yükleme Tercihinde Bulunulması

Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihinde Bulunulması

Ocak

Nisan Ayı Sonu

Mayıs Ayı Sonu

Şubat

Mayıs Ayı Sonu

Mart

Haziran Ayı Sonu

Nisan

Temmuz Ayı Sonu

Ağustos Ayı Sonu

Mayıs

Ağustos Ayı Sonu

Haziran

Eylül Ayı Sonu

Temmuz

Ekim Ayı Sonu

Kasım Ayı Sonu

Ağustos

Kasım Ayı Sonu

Eylül

Aralık Ayı Sonu

Ekim

Ocak Ayı Sonu

Gelir Vergisi Mükellefleri İçin Mart, Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Nisan Ayı Sonu

Kasım

Şubat Ayı Sonu

Aralık

Gelir Vergisi Mükellefleri İçin Mart, Kurumlar Vergisi Mükellefleri İçin Nisan Ayı Sonu

 

4) Diğer Bazı Hususlar

 

a) e-Defter ve berat dosyalarının mükelleflerin kendilerine ait NES veya Mali Mühür ile imzalanması esas olmakla birlikte, mükellefler tarafından noterde tanzim olunan özel vekaletnamede veya elektronik imzalı muvafakatnamede belirtilmesi kaydıyla; GİB'de bu hususta izin alan özel entegratörlerin veya yazılım uyumluluk onayı verilen yazılım firmalarının ya da defter tutma hususunda yetki verilen meslek mensuplarının Mali Mührü ya da NES’i ile zaman damgalı olarak imzalanması/onaylanması ve bunlar tarafından defter ve berat dosyalarının GİB sistemlerine yüklenmesi de mümkündür.

 

b) Herhangi bir kesinti veya sistem arızası nedeni ile beratların GİB tarafından onaylanması işleminin gerçekleştirilememesi durumunda söz konusu beratlar, NES veya Mali Mühür ile zaman damgalı olarak imzalanacak veya onaylanacaktır. Bu kapsamda kullanılacak olan zaman damgaları TÜBİTAK-UEKAE’den temin edilecektir. Beratların, Başkanlığa sunumunu engelleyen kesinti veya arıza durumunun ortadan kalkmasını takiben ilgili beratların tekrar Başkanlık onayına sunulması işlemi gerçekleştirilecektir.

 

c) Vergi Usul Kanununun 219 uncu maddesinin (b) bendinde belirtilen “Muhasebe Fişlerinin” e-Defter kayıtları ile birlikte muhafaza edilmesi ve yetkili mercileri tarafından istenildiğinde ibraz edilmesi zorunludur.

 

d) e-Defter dosyaları ve bunlara ait berat dosyaları birbirleri ile ilişkili şekilde elektronik ortamda, muhasebe fişleri ise kağıt ve/veya elektronik ortamda, istenildiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmek zorundadır.

 

e) e-Defter dosyaları,  berat dosyaları ve elektronik ortamda oluşturulan muhasebe fişlerinin veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilmezliği, NES veya Mali Mühür ile garanti altına alındığı için kağıt ortamında saklanmayacak (kağıt ortamda tutulması tercih edilen muhasebe fişleri hariç) ve elektronik ortamdaki bu dosyaların kağıt ortamdaki hali hukuken hüküm ifade etmeyecektir.

 

f) e-Defter dosyaları ile bunlara ilişkin berat dosyalarının ikincil kopyalarının, gizliliği ve güvenliği sağlanacak şekilde e-Defter saklama hizmeti yönünden teknik yeterliliğe sahip ve GİB’den bu hususta izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemlerinde ya da GİB’in bilgi işlem sistemlerinde 1/1/2020 tarihinden itibaren asgari 10 yıl süre ile muhafaza edilmesi zorunludur.

 

Tebliğin tam metnine aşağıda yer alan duyuru dosyamızdan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

PAYLAŞ