Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

E DÖNÜŞÜMLE İLGİLİ HATIRLATMALAR

 

Elektronik Adres Kullanma

·         Vergi Dairelerince yapılacak tebliğler ile Vergi dairesi adına Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından tebliğ edilecek evrak 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerinin elektronik adreslerine yapılacaktır.

·         İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresine sahip olan gerçek ve tüzel kişi mükellefler işbu sahip oldukları parola ve şifreleriyle elektronik tebligat adreslerine ulaşarak kendilerine elektronik ortamda yapılan söz konusu tebligatları görebilecektirler.


.        Elektronik imzalı tebliğ evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ULAŞTIĞI TARİHİ İZLEYEN BEŞİNCİGÜNÜN SONUNDA TEBLİĞ EDİLMİŞ SAYILACAĞINDAN BEŞ GÜNÜ AŞMAYAN ARALIKLARLA TEBLİGAT ADRESİNİN KONTROL EDİLMESİ ÖNERİLMEKTEDİR


 

E Arşiv Uygulaması (İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan 2014 yılı brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri  olanlar)

·         e-Arşiv Uygulamasından yararlanan mükellefler irsaliyeli fatura düzenleyemezler. Ancak VUK hükümleri uyarınca” irsaliyenin” düzenlenmesi gerekir.

Sadece,elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi durumunda; “ e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. “

·         e-Fatura uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere, e-Arşiv uygulaması kapsamında düzenlenen fatura kâğıt ortamında teslim edilecektir.

·         Nihai tüketiciye yapılan iade işlemlerinde gider pusulası düzenleyebilirsiniz.

Diğer taraftan internet ile yapılan satışlarda müşteri malı iade etmek isterse elektronik ortamda kendisine iletilen faturanın kağıt çıktısını alır ve iadeye ilişkin bölümü doldurarak mal ile birlikte malı satana geri gönderir.

 

 

İnternet satışı yapan mükellefler için e-Arşiv Uygulamasına Geçiş Rehberi yayımlanmıştır. Söz konusu rehbere ulaşmak için

 

E-Fatura Uygulaması. (2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler.)

 

·         Elektronik ortamda düzenlenecek faturaların malın teslimi ve/veya hizmetin ifasından itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir.

·         E-fatura uygulamasına dâhil olan mükelleflerin,  faturalarını kağıt ortamında değil mutlaka elektronik ortamda düzenlemeleri gerekir.

·         Kağıt ortamında düzenlenen faturaların “ hiç düzenlenmemiş” SAYILMAYACAK dolayısıyla bu faturalarda yer alan KDV’lerin KDV  Kanununun 29. maddesinde belirtilen şartları taşıması kaydıyla indirilebilecektir.  Ancak, bu zorunluluğa uymayan mükellefler hakkında Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümler uygulanacaktır.

 

 

Kayıtlı Kullanıcı Olunmayan Tarihe e-Fatura Düzenlenmesi Hakkında Duyuru

Kaynak: http://efatura.gov.tr/

 

Başkanlığımıza gelen telefon, e-posta ve forum sorularından bazı e-fatura mükelleflerimizin, alıcıların e-fatura sistemine kayıtlı olmadığı tarihlere e-Fatura düzenleyip gönderdikleri görülmüştür. Uygulama kapsamında e-Faturaların düzenlenmesinde fatura alıcısının uygulamaya kayıtlı olması ve uygulamaya dâhil olduğu döneme ait kesilmesi gerekmektedir (kullanıcının sistemden çıkıp tekrar sisteme dâhil olduğu dönem aralığında kullanıcı e-fatura sistemine kayıtlı bulunmadığından e-fatura kesilmemelidir).

Mükelleflerin uygulamada yer almadığı tarihlere düzenlenen faturalar teknik olarak Başkanlık sisteminden başarı ile geçseler bile geçersiz faturalardır. Bu nedenle, alıcının e-Faturayı kabul etmeyip Türk Ticaret Kanunundaki harici yollarla faturaya itiraz etmesi veya ticari faturaysa ret yanıtı vermesi gerekmektedir. İtiraza istinaden e-Fatura yerine genel hükümler çerçevesinde kâğıt ya da (düzenleyen e-Arşiv kullanıcısı ise) e-Arşiv Faturası düzenlenmelidir.

 

Hatalı ya da Arızalı Üretilen Mali Mühre Sahip Mükellefler İçin Duyuru

Kaynak: http://efatura.gov.tr/

 

Başkanlığımıza gelen yoğun telefon, e-posta ve forum sorularından bazı mükelleflerimizin KamuSM tarafından mali mühürlerinin arızalı olarak teslim edilmesinden dolayı e-fatura başvurularını gerçekleştiremedikleri ve uygulamaya geçemediklerinden dolayı nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hususunda Başkanlığımızdan bilgi talep ettikleri görülmektedir.

Bu durumda olan mükelleflerin arızalı/hatalı sertifikalar ile ilgili durumu belirten bir dilekçe ile KamuSM’ye başvurmaları gerekmektedir. Ayrıca Gelir idaresi Başkanlığına hitaben bir izahat dilekçesi hazırlanarak ekine KamuSM’ye gönderilen dilekçenin bir örneğinin konulması ve Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No: 16 06110 Dışkapı / ANKARA adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Bu kapsamdaki mükelleflerimiz, mali mühürlerini temin edemediği ve kesin başvurularını yapamadığı için e-Fatura uygulaması kapsamında kayıtlı kullanıcı olamadıklarından işlemleri tamamlanana ve hesapları aktive edilene kadar genel hükümler çerçevesinde kâğıt fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.

Bu durumdaki mükelleflerimiz, kendilerine hatasız mali mühür ulaştıktan sonra asıl başvurularını yapmayı unutmamalıdırlar.

PAYLAŞ