Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

İmar Planı Değişikliklerinde Değer Artış Payı Alınacak

20/02/2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7221 sayılı Kanunun 12 inci maddesiyle 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen Ek-8 inci madde ile aşağıda detayı açıklanan imar planı değişiklikleri nedeniyle ortaya çıkan arsa değer artışları için “Değer Artış Payı (DAP)” ihdas edilmiş ve yürürlüğe girmiştir.

 

Değer Artış Payının Konusu ve Tutarı

 

Taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsalar değer artış payına tabi olacaktır. Değer artış payının söz konusu olabilmesi için;

 

a) Belirli bir adadaki taşınmaz maliklerinin tamamının imar planı değişikliği talebi olmalı,

 

b) Bu talep üzerine ada bazında imar planı değişikliği yapılmalı,

 

c) İmar planı değişikliği neticesinde değişikliğe konu olan arsanın değerinde artış olmalıdır.

 

Arsanın artan değerinin tamamı değer artış payı olarak alınacaktır.

 

Plan değişiklikleri, plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak şekilde ve teknik gerekçeleri sağlamak şartıyla yerleşmenin özelliğine uygun olarak yapılacaktır. Plan değişikliği tekliflerinde ihtiyaç analizini içeren sosyal ve teknik altyapı etki değerlendirme raporu hazırlanarak planı onaylayacak idareye sunulmak durumundadır.

 

Parsel bazında; nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran imar planı değişiklikleri yapılamayacaktır.

 

Bin metrekareden az olmamak kaydıyla oluşmuş adalarda; ada bazında nüfusu, yapı yoğunluğunu, kat adedini, bina yüksekliğini arttıran veya fonksiyon değişikliği getiren plan değişikliklerinde ihtiyaç duyulan kültürel tesis, sosyal ve teknik altyapı kullanımları; adanın merkezine en fazla 500 metre yarı çaplı alanda karşılanmak zorundadır.

 

Değer Artışının Tespiti 

 

İmar planı değişikliği ile taşınmazda meydana gelecek değer artışının tespiti 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununa göre yetkilendirilmiş lisanslı en az iki gayrimenkul değerleme kuruluşu tarafından plan değişikliği açıklama raporunda belirtilen mer’i plan koşullarındaki değer tespiti ile birlikte değişiklik sonrası değer tespiti yapılmak suretiyle belirlenen ortalama yeni değerden az olmamak üzere, idarece oluşturulan kıymet takdir komisyonu tarafından 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen esaslara göre belirlenecektir. 

 

Değer Artış Payının Ödenmesi

 

Değer artış payı, en geç taşınmazın ilk satışında veya ruhsat aşamasında taşınmaz maliklerince ödenecektir. 

 

Kıymet takdir komisyonunca belirlenen değer artış payı, ödeme tarihinde her takvim yılı için, bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca tespit ve ilân edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere arttırılarak uygulanacaktır.

 

Taşınmazın değer artışına tabi olduğu tapu kütüğüne şerh edilecektir. Emsal, inşaat alanı, yapı yüksekliği ve kullanım amacı değiştirilmemek kaydıyla yapılacak ruhsat tadilatları hariç, değer artış payı ödenmeden yapı ruhsatı düzenlenemeyecektir.

 

Değer artış payı tutarları taşınmaz maliklerince; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı muhasebe birimi hesabına yatırılacaktır. 

 

Değer Artış Payında İstisnalar

 

1) 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki alanlarda yapılacak plan veya plan değişiklikleri,

 

2) Kamu yatırımları ile kamu mülkiyetindeki alanlarda yapılacak plan veya plan değişiklikleri,

 

3) Mazbut ve mülhak vakıflara ait alanlarda yapılacak plan veya plan değişiklikleri,

 

4) İmar planlarında yençok: serbest olarak belirlenmiş yüksekliklerin 8 inci maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen usullere göre yapılacak plan değişikliklerinde,

 

Değer artış payı alınmayacaktır.

 

 

 

 

PAYLAŞ