Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklikler Yapıldı

 

11 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 15 Şubat 2017 tarihli ve 29980 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi

 

Söz konusu Tebliğ ile aşağıda yer alan değişiklikler yapılmıştır;

 

- Kısmi tevkifat uygulamasının kapsamı genişletilerek tevkifat uygulayacak alıcılar arasına “Büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idareleri” eklenmiştir.

 

- Hekimler vasıtasıyla hastanelere verilen hizmetlerde KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.

 

-Fazla veya yersiz tevkif edilen KDV’nin alıcı tarafından beyan edilip ödenmiş olması halinde, alıcı ve satıcının yazılı talebi üzerine, alıcıya fazla veya yersiz ödenen KDV’nin iade edilmemesi kaydıyla, fazla veya yersiz tevkif edilen vergiye göre satıcının yapmış olduğu beyana ve bu beyana istinaden kısmi tevkifat uygulamasından kaynaklanan iadeye ilişkin herhangi bir düzeltme yapılmasına gerek bulunmamaktadır.

  

 Tevkifat uygulanan aşağıdaki hizmetler ile ilgili KDV iade alacaklarında 5.000 TL ve üzerindeki mahsuben iade talepleri uygulamasında teminat uygulaması kaldırılmıştır.

 

·  Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri,

·  Makine, teçhizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

·  Her türlü yemek servisi ve organizasyon hizmetleri,

·  Etüt, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetleri,

·  Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri ile fason ayakkabı ve çanta dikim işleri ve fason işlerle ilgili aracılık hizmetleri,

·  Yapı denetim hizmeti,

·  Servis taşımacılığı hizmeti,

·  Her türlü baskı ve basım hizmeti,

·  İşgücü temin hizmeti,

·  Turistik mağazalara verilen müşteri bulma/götürme hizmeti  

- Roaming hizmetine KDV uygulanmadığını tevsik eden fatura örneği ilgili ülke resmi makamlarından alınan belge yerine geçecektir.

 

- İmalatçı aleyhine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçılar tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanmayacak olup iadesi için başvurulan KDV tutarı da buna göre  düzeltilecektir. 

 

- DİİB (Dahilde İşleme İzin Belgesi) sahibi mükellefin ürettiği malların başka bir mükellefe tesliminde iade alınacak KDV tutarının hesaplanmasında; DİİB sahibi mükellefin iadesini talep edeceği KDV tutarı, ihraç kaydıyla teslim bedeli ile bu malların üretimi için yurtiçi ve yurtdışından KDV ödemeksizin temin ettiği malların bedeli arasındaki farka genel vergi oranı uygulanmak suretiyle bulunacak tutarı aşamayacağı yönünde uygulama değiştirilmiştir.

Böylece, DİİB kapsamında hammadde alımları  % 18 ve satışını yaptıkları ürünlerin KDV oranı %8 olması sebebiyle uğradıkları mağduriyet ortadan kalkmıştır.

  

- Ülkemizden serbest bölgelere veya serbest bölgeden ihraç amaçlı yapılan yük taşıma işleri KDV’den istisna edilmiştir.

 

- Konutun fiilen teslim edildiği tarih ile faturanın düzenlendiği tarihte konuta ilişkin geçerli olan KDV oranlarının farklı olması durumunda, faturanın düzenlendiği tarihte geçerli olan KDV oranı esas alınacaktır.

 

- Daha önce yayınlanan 201/9759 sayılı Karar ile belirlenen İndirimli orana tabi işlerde yıllık KDV iade alt sınırının 10.000 TL’ye indirilmesi ile  takip eden yıl iade talep edilmesinin şartları Tebliğ’de yer almıştır.

 

- 150 m²’nin altındaki bir konut tesliminden kaynaklanan iade talebinde; kombi, cam balkon, duş teknesi, duşa kabin, küvet, mutfak dolabı, evye, batarya, duş başlığı, panel radyatör gibi eşyalara ilişkin yüklenilen KDV iade hesabına dahil edilebileceği ancak perde ve avize tesliminin konut tesliminden bağımsız bir teslim olduğu ve iade hesabına dâhil edilemeyeceği belirtilmiştir.

 

- İndirimli orana tabi işlemlerde 5.000 TL’yi aşmayan yılı içerisindeki mahsuben iade taleplerinde YMM raporu aranmayacaktır.

 

- İndirimli orana tabi işlemlerde mahsubu talep edilebilecek borçlar arasına organize sanayi bölgelerinden temin edilen elektrik, su, doğalgaz, internet hizmetleri, altyapı katılım payları ve aidatlara ilişkin borçlara da mahsubu mümkün hale getirilmiştir.

 

  

- İndirimli orana tabi işlemlerde vergi inceleme raporuna göre mahsuben iade uygulamasında vergi inceleme raporu dışında kalan diğer belgelerin tamamlanmış olması şartıyla teminat aranmayacaktır.

 

- Aynı işlem dolayısıyla, tevkifat ve indirimli oran uygulamaları nedeniyle KDV iade alacağı doğmuşsa, öncelikle tevkifattan doğan KDV alacağı iade edilecektir.

 

- Beyanı daha önce hiç yapılmamış veya eksik yapılmış sorumlu sıfatıyla KDV’nin sonradan beyanı halinde ve ilgili olduğu yılı geçmiş olsa bile ödemenin gerçekleştiği takvim yılında indirim konusu yapılabilecektir.  

 

 

-Düzenlenen faturanın alıcı tarafından dava konusu yapılması nedeniyle ilgili takvim yılında indirim konusu yapılamayan KDV, davanın sonuçlandığı yıl içinde alıcı tarafından kanuni defterlere kaydedilmesi şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.

 

-KDV’ye tabi işlemi yapan satıcı tarafından zamanında düzenlenmeyip, alıcı tarafından en geç fatura düzenleme süresinin son gününü takip eden vergilendirme dönemi içinde noterden ihtarname gönderilmesi üzerine satıcı tarafından düzenlenen faturada gösterilen KDV, alıcı tarafından faturanın düzenlendiği takvim yılı içinde kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirim konusu yapılabilecektir.

 

- DİİB kapsamında üretilen mallar ihracatçılara KDV tahsil edilerek satılabilecektir.

 

- YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin teminat karşılığı aldıkları iadeye ilişkin olarak İadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili olarak YMM raporu ibraz edilmemesi ve ek süre talebinde bulunulmaması, ek süre talebinin uygun bulunmaması ya da altı aylık ek sürede dahi YMM raporunun ibraz edilmemesi durumlarında yapılan iade incelemeye sevk edilecek ve teminat vergi inceleme raporu sonucuna göre çözülecektir.

 

- Özel esaslara tabi olanlar hariç olmak üzere 5.000 TL’yi aşan ve YMM raporu ile yapılması talep edilen iadelere “Artırımlı Teminat Uygulaması” getirilmiştir. Bu uygulamaya göre iadeye ilişkin YMM raporu hariç tüm belgeleri teslim eden mükelleflerin Nakden iadesi talep edilen tutarın %120’si oranında (İTUS sertifikası sahibi mükellefler için %60’ı oranında) banka teminat mektubu verilmesi halinde iade işlemi 5 iş günü içinde gerçekleştirilecektir.

 

- Teminat veya YMM raporu karşılığı iade talep edilmesine karşın vergi dairelerinin yapacakları kontrollerde tespit edilen eksiklik veya olumsuzlukların düzeltilmemesi durumunda iade talepleri vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir. Ancak bu kapsamda incelemeye sevk edilen iade talepleri, iadesi talep edilen tutarın %120’si oranında banka teminat mektubu verilmesi halinde yerine getirilecektir, teminat vergi inceleme raporuna göre çözülecektir.

PAYLAŞ