Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

TORBA YASA TASARISI İLE VERGİ KANUNLARINDA YAPILMASI PLANLANAN DEĞİŞİKLİKLER

 

Aşağıdaki metin Tasarı'ya göre düzenlenmiş olup yasalaşan haline göre ayrıntılı sirkülerimiz yayımlanacaktır.

 

1-   2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin 1.404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme yapılmaktadır.

2-   Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden ödeyecekleri kurumlar vergisi oranı %20’den %22’ye çıkarılmaktadır.

3-   Şirketlerin elde ettikleri karlardan ortaklarına dağıtmadıkları kısım için hali hazırda gelir vergisi kesinti yapılmamaktadır. Yapılan düzenleme ile sermayeye eklenen kar payları hariç, dağıtılmayan karlardan gelir vergisi stopajı yapılması öngörülmektedir. Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre stopajın oranı %1 olarak düşünülmektedir.

4-   Şirketler, aktiflerinde 2 yıldan fazla tuttukları gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde elde edilen kazancın %75’i kurumlar vergisinden istisnadır. Yapılan düzenleme ile istisna oranı %50’ye indirilmektedir.

5-   Gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde yer alan gelirler için vergi oranı %27’den %30’a çıkarılmaktadır. Ücret gelirleri bakımından oran değişikliği 01.01.2018 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanacaktır.

6-   Kira geliri elde edenler, elde ettikleri geliri beyan ederken yıl içinde yaptıkları giderlere karşılık gelirlerinin %25’i oranında götürü gider indiriminden yararlanabiliyorlar. Yapılan düzenleme ile bu oran %15’e düşürülmektedir.

7-   2018 yılı Ocak ve Temmuz aylarında ödenecek motorlu taşıt vergisi tutarları değiştirilerek 2017 yılında ödenen motorlu taşıtlar vergisine göre %40 oranında artırılmaktadır.

8-   2018 yılından itibaren satın alınacak (kayıt ve tescil edilecek) binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisinde değer bazlı yeni bir sisteme geçilmektedir. Vergilemede motor silindir hacmi yanında aracın değeri de bir ölçüt haline getirlmektedir. Belirlenen değerlerin üzerinde taşıt değerine sahip araçlarda vergi tutarlarının %10 veya %20 daha fazla olması öngörülmekte olup bu uygulamaya 1.1.2018 tarihinden sonra başlanacaktır.

9-   Çekilişlerden ve şans oyunlarından elde edilen ikamiyelerin vergilendirilmesinde yüzde 10 olan veraset ve intikal vergisi oranı %20’ye çıkarılmaktadır.

10-  Meyveli gazozlar ile enerji içeceklerine %25 oranında ÖTV getirilmektedir.

11-  2018 yılı için belirlenen arsa ve arazilerin emlak vergisine esas kıymetlerindeki artışın 2017 yılı için belirlenmiş olan değerlerin %50’sini geçemeyeceği yönünde düzenleme yapılmaktadır.

12-  Cep telefonu görüşmelerinden %25 oranında, sabit telefon görüşmelerinden %15 oranında ve data ve internet hizmetlerinden %5 oranında alınan özel iletişim vergisi, %7,5 olarak tek oranda yeniden düzenlenmektedir.

13-  Halihazırda Telekom Operatörleri kurdukları TrX cihazların adedine bağlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna telsiz ücreti ödemektedirler. Yapılan değişiklikle cihaz başına alınan telsiz ücreti yerine operatörlerin aylık net hasılatları üzerinden %5 oranında telsiz ücreti alınması öngörülmektedir.

14-  Yurt dışında yapılan görüşmelerden dolayı yurtdışındaki operatörlere yapılacak ödemeler üzerinden hesaplanmakta olan KDV ve özel iletişim vergisi kaldırılmaktadır.

15-  Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri dolayısıyla lehe alınan paralar, söz konusu işlemlerin Türkiye’de kurulu borsalarda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine bakılmaksızın BSMV’den istisna edilmektedir.

16-  Finansal kiralama ve finansman şirketlerine bankalarda olduğu gibi ayrılan özel karşılıkları kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alma imkanı getirilmektedir.

17-  Finansal kiralama ve finansman şirketlerinin bankalar gibi takip sonucu elde ettikleri taşınmazların satışı kapsamında oluşan kazanca kurumlar vergisi istisnası getirilmektedir. Finansal kiralama ve finansman şirketlerinin bu şekilde edindikleri taşınmazları satmaları halinde satış işlemi KDV’den istisna edilmektedir.

18-  Kamu özel işbirliği projelerinin finansmanında yurtdışından kaynak teminini kolaylaştırmak amacıyla özel amaçlarla kurulan şirketler (SPV) kanalı ile getirilecek finansman için düzenlenecek sözleşmelerden damga vergisi ve harç alınmaması öngörülmektedir.

19-  Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılmaktadır.

20-  Kooperatiflerin ortak dışı işlem yapmaları halinde vergi muafiyetinin kalkmaması, buna karşılık ortak dışı işlemlerin ayrı bir iktisadi işletme olarak değerlendirilip vergilendirilmesi öngörülmektedir.

21-  Vergi daireleri tarafından mükellefle yapılan her türlü işlemin elektronik ortamda yapılmasına imkân veren yetki düzenlemesi yapılmaktadır.

22-  Gerçek kişiler için ikametgâh adresi olarak MERNİS adresinin tebligat adresi olarak kullanılmasına imkân sağlanmaktadır.

23-  Vergi borçlarını süresinde ödemeyen mükelleflere yapılan ödeme emri tebligatlarında ödeme veya mal bildiriminde bulunma için öngörülen 7 günlük süre 15 güne çıkarılmaktadır. İhtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk uygulamalarında, bu işlemlere karşı dava açma süreleri 7 günden 15 güne çıkarılmaktadır.

24-  Transfer fiyatlandırması ile ilgili yöntem belirleme anlaşmalarında (Peşin Fiyatlandırma Anlaşmaları) alınmakta olan 57 bin TL harç kaldırılmaktadır.

25-  Vergi borcu yoktur uygulamasının yapıldığı kamu kurumlarının kapsamı genişletilmektedir.

26-  Elektronik ticarette vergi güvenliğini sağlamak amacıyla; internet ortamında yürütülen ticari faaliyetlere ilişkin bu işleri yürütenler tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına bildirimde bulunma yükümlülüğü getirilmektedir.

27-  Elektronik ortamda yurtdışından Türkiye’deki nihai tüketicilere hizmet sunanlara KDV bakımından Türkiye’de vergi mükellefi olma zorunluluğu getirilmektedir.

28-  Gelir İdaresi Başkanlığının kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve tahsilat etkinliğini artırmak amacıyla çeşitli kaynaklardan veri toplaması ve bunu risk analizine tabi tutabilmesi imkânı getirilmektedir.

29-  Gelir İdaresi Başkanlığı ile SGK’nın mükelleflere yapacakları iade sırasında diğer idarenin alacağı varsa yapılacak iadeden mahsup edilmesi öngörülmektedir.

30-  FATİH projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarına KDV istisnası getirilmektedir. Proje kapsamındaki mobil telefon aboneliğinin ilk tesisi özel iletişim vergisinden müstesna tutulmaktadır.

PAYLAŞ