Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Ülkeler Arasında Otomatik Bilgi Değişimi Başlıyor

 

26/6/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/11790 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile çok taraflı uluslararası anlaşma niteliğinde olan “Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi”nin yürürlük tarihi 1 Temmuz 2018 olarak belirlenmiştir. Bugün itibariyle Türkiye’nin aralarında bulunduğu 123 ülke bu sözleşmeye taraf durumundadır. Sözleşme ile taraf ülkelerin vergi idareleri arasında aşağıdaki konularda idari yardımlaşma öngörülmüştür:

 

  • Bilgi değişimi
  • Yurtdışı vergi incelemeleri
  • Eşzamanlı vergi incelemeleri
  • Tahsilatta yardımlaşma
  •  Tebligat

 

İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin en önemli konularından birisi hiç kuşkusuz bilgi değişimidir. Sözleşmeye göre taraf ülkelerin vergi idareleri üç yöntemle bilgi değişiminde bulanacaklardır.

 

  • Talep üzerine bilgi değişimi
  • Kendiliğinden bilgi değişimi
  • Otomatik bilgi değişimi

 

Bu yöntemler arasında özellikle Sözleşmenin 6 ncı maddesinde düzenlenmiş olan otomatik bilgi değişiminin mükellefler nezdinde önemli sonuçları olacaktır.

 

Otomatik Bilgi Değişimi Nedir?

 

Otomatik bilgi değişimi, sözleşmeye taraf olan ülkelerin mukimleri veya vatandaşlarına ilişkin mali bilgilerin herhangi bir talep olmaksızın, belirli periyotlarla ülkelerin yetkili makamları arasında paylaşılmasını esas alan bir işbirliği sistemidir.

 

Otomatik Bilgi Değişiminin Kapsamı Nedir?

 

Sözleşmenin 6 ncı maddesinde düzenlenmiş olan otomatik bilgi değişiminin iki temel bileşeni bulunmaktadır:

 

  • Finansal bilgilerin otomatik değişimi
  • Transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüğü kapsamında hazırlanan “Ülke Bazlı Raporların” otomatik değişimi

 

Türkiye, finansal bilgilerin değişimini düzenleyen “Finansal Bilgilerin Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili İdare Sözleşmesi (MCAA)”ni imzalamıştır. Dolayısıyla, Türkiye mukimi veya vatandaşlarının finansal bilgileri ülkeler arasında değişime konu olacaktır. Bu konuda otomatik bilgi değişimi yapılacak ülkeler listesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanması beklenmektedir.

 

Ancak Türkiye, Ülke Bazlı Raporların ülkeler arasında değişimini düzenleyen “Ülke Bazlı Raporların Otomatik Değişimine İlişkin Çok Taraflı Yetkili İdare Sözleşmesi (CbC MCAA)”ni bu tarihe kadar imzalamamıştır. Ayrıca, bu tarih itibariyle yürürlükte bulunan iç mevzuata göre mükelleflerin Türkiye’de transfer fiyatlandırmasına ilişkin Ülke Bazlı Rapor hazırlamaları ve sunmaları zorunlu değildir. Buna ilişkin hazırlanmış olan transfer fiyatlandırması tebliğ taslağı 2 yılı aşkın süredir beklemede olup henüz yürürlüğe konulmamıştır. Konuya ilişkin Tebliğin yürürlüğe konulması ve çok taraflı sözleşmenin (CbC MCAA) imzalanması halinde Ülke Bazlı Raporlar da değişime konu olacaktır.

 

Ne Zaman Başlayacak?

 

Türkiye açısından ilk bilgi değişiminin 2018 yılı Eylül ayında yapılması ve bu değişime 1/7/2017 tarihinden sonraki finansal bilgilerin konu edilmesi beklenmekteydi. Ancak, Sözleşme 1 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe girmekle birlikte hukuki ve teknik altyapıdaki mevcut eksiklikler göz önüne alındığında fiilen ilk değişimin 2019 yılında yapılması daha olası görünmektedir. 

 

Hangi Bilgiler Paylaşılacak?

 

Otomatik bilgi değişimine ilişkin belirlenen ortak küresel standartlar çerçevesinde finansal kurumlar, mükelleflerin banka hesapları ve elde ettikleri faiz, kar payı, belirli sigorta poliçe gelirleri ve benzer nitelikteki gelirleri ile finansal varlık satış gelirlerini yetkili makamlara bildirmek durumundadır.

 

Bu bilgileri sadece bankalar değil bankaların yanında aracı kurumlar, saklama kuruluşları, belirli sigorta şirketleri, yatırım fonları gibi diğer finansal kuruluşlar da paylaşacaklardır.

 

Her ülkenin yetkili makamı tarafından toplanan bu finansal bilgiler, otomatik bilgi değişimi yoluyla ilgili kişilerin mukimi veya vatandaşı oldukları ülkenin yetkili makamlarına iletilecektir. Bilgi değişimi gerçek kişilerin yanında tüzel kişilerin elde ettikleri gelirleri de kapsamaktadır.

 

Bunun yanında Ülke Bazlı Raporların değişimi konusunun Türkiye açısından yürürlüğe girmesi durumunda, transfer fiyatlandırmasına ilişkin belgelendirme yükümlülüğü kapsamında Türkiye’de faaliyette bulunan çok uluslu şirket gruplarının, Türk yetkili makamlarına sunmuş oldukları Ülke Bazlı Raporlar, ilgili ülkelerin yetkili makamları ile otomatik olarak paylaşılacaktır. Benzer şekilde Türkiye dışındaki ülkelerin yetkili makamlarına sunulmuş olan Türkiye’yi ilgilendiren Ülke Bazlı Raporlar da Türkiye’nin yetkili makamları ile paylaşılacaktır.

 

Vergi Konularında İdari Yardımlaşma Sözleşmesinin İmzalanma ve Onay Süreci

 

  • Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi 3 Kasım 2011 tarihinde Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen G20 zirvesinde Türkiye tarafından imzalanmıştır.

 

  • 20/5/2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7018 sayılı Kanun ile söz konusu Sözleşmenin çekince ve beyanlarla birlikte onaylanması uygun bulunmuştur.

 

  • 26/11/2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/10969 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu Sözleşme çekince ve beyanlarla birlikte onaylanmıştır.

 

  • 26/6/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 2018/11790 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Sözleşmenin yürürlük tarihi 1/7/2018 olarak belirlenmiştir.

 

Saygılarımızla,

PAYLAŞ