Bugünün Sorunlarına, Geleceğin Çözümleri...
Soru & Cevap Kariyer +90 212 325 25 01

Vergi Usul Kanunu tebliğlerinde yapılan değişiklikler

Vergi Usul Kanunu tebliğlerinde yapılan değişiklikler 04.04.2015 tarih ve 29316 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanmıştır.

 

E fatura Konusunda Yapılan Değişiklikler

 

447 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği İle 397 Sıra No’lu Tebliğinde Yapılan Değişiklikler ile E-Fatura önemli düzenlemeler yapılmıştır.

·  E-Fatura yerine kağıt fatura düzenlenmesi halinde faturanın yok sayılması uygulaması kaldırılmıştır.

 

·   “Başkanlık tarafından bu Tebliğde ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayımlanan teknik kılavuzlarda yer alan usul ve esaslara aykırı biçimde e-Fatura düzenleyen mükellefler hakkında, işledikleri fiile göre Vergi Usul Kanununda öngörülen cezalar uygulanır.

 

·  E-Fatura düzenleme yetkisi bulunan mükelleflerin gerek kendi sistemlerinde gerekse e-Fatura Uygulamasında meydana gelebilecek arıza ve kesinti durumlarında fatura düzenleyebilmek için yeteri kadar basılı kağıt fatura bulundurmaları zorunludur.

 

446 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği İle 415 Sıra No’lu Tebliğinde Yapılan Değişiklikler.

·         Güvenli elektronik imza tanımı yürürlükten kaldırılmış yerine elektronik sertifika tanımı getirilmiştir.

·         Elektronik bilet düzenlemek isteyen mükelleflerin izin süreçleri yeniden belirlenmiştir.

·         E-bilet uygulamasının yaygınlaşması ve mükelleflerin daha kolay geçiş sağlayabilmesi için özel entegrasyon yöntemine olanak sağlanmıştır.

 

447 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği İle 397 Sıra No’lu Tebliğinde Yapılan Değişiklikler.

 

·         Özel Entegratör ve saklama hizmeti veren kurumlara hizmet verdiği mükelleflere ait fatura bilgilerinin mahremiyeti ile ilgili olarak sorumluluklar getirilmiştir.

·         397 Nolu Tebliğ e-Fatura uygulamasının ana Tebliği olması nedeniyle, uygulama ile ilgili esas unsurlar yeniden düzenlenmiş ve bu tebliğe eklenmiştir.

·         Elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemezler; düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.

 

448 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği İle 421 Sıra No’lu Tebliğinde Yapılan Değişiklikler.

 

·         Elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçme zorunluluğu getirilen mükellefler; tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme) veya tür (nev'i) değişikliğine gitmeleri halinde devrolunan veya birleşilen tüzel kişi mükellefler ile tam bölünme veya tür (nev'i) değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler elektronik fatura uygulamasına geçmek ve elektronik defter kullanmak zorundadır. Uygulamalara geçme süresi hiçbir koşulda işlemin ticaret siciline tescil tarihini izleyen ayın başından itibaren 3 ayı geçemeyecektir.

 

·         “Elektronik fatura uygulamasına dâhil olma zorunluluğu getirilen mükellefler elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan diğer mükelleflere kâğıt ortamında fatura düzenleyemezler; düzenlemeleri halinde kâğıt ortamında düzenlenen bu faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” hüküm yürürlükten kaldırılmıştır.

 

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 446

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 447

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No: 448

PAYLAŞ